От х:

Днес в x:

ISW: С речта си Путин печели време за продължителна война

Обръщението на руския президент Владимир Путин на 21 февруари до Руското федерално събрание не формулира конкретни цели или намерения за войната в Украйна. Вместо това то засилва няколко отдавнашни риторични линии в опит да спечели на Путин повече пространство и време за продължителна война.

Той заяви, че Русия е започнала "специалната военна операция" в Украйна преди една година, за да защити хората в "историческите земи" на Русия, да гарантира руската вътрешна сигурност, да отстрани заплахата, представлявана от украинския "неонацистки" режим, който според него има действа от 2014 г. и защитава хората в Донбас. Путин яростно обвини колективния Запад, че въоръжава Украйна и разполага бази и биолаборатории близо до руските граници, като по този начин е отприщил войната срещу Русия.

Това пише Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ на ситуацията на фронта в Украйна.

Путин направи погрешна аналогия между украинските въоръжени сили и различни нацистки дивизии и благодари на руските въоръжени сили за усилията им в борбата с нацистката заплаха.

Акцентът в значителна част от речта беше върху предполагаемата устойчивост на руската икономическа, социална и културна сфера и Путин направи няколко препоръки за развитието на окупираните територии на Украйна. Речта на Путин по-специално се ангажира отново с няколко дългогодишни руски информационни операции относно оправданията за войната и не представлява отклонение в риторичната позиция на Русия по отношение на войната.

Путин можеше да използва това събитие, за да формулира нови цели и средства за постигането им, като например обявяване на друга формална вълна на частична мобилизация, предефиниране на "специалната военна операция" като официална война или предприемане на допълнителни стъпки за мобилизиране на руската отбранителна индустриална база по по-конкретен начин.

Вместо това, президентът, вероятно с цел да създаде непрекъснати информационни условия за продължителна война в Украйна, не формулира конкретни времеви цели и рамкира войната като екзистенциална за руското местно население.

Съобщението на Путин за преустановяването на участието на Русия в Договора за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) привлече повече внимание от сравнително шаблонното съдържание на останалата част от речта. Към края на речта си Путин заяви, че колективният Запад е използвал СТАРТ, за да се опита да нанесе стратегическо поражение на Русия и че следователно Русия спира участието си в СТАРТ, въпреки че Путин подчерта, че спирането не е пълно оттегляне.

Путин призова руското Министерство на отбраната (МО) и руската агенция за ядрена енергия "Росатом" да осигурят готовност за тестване на ядрени оръжия.

Путин може да е направил това изявление, за да въведе отново ядрената реторика в информационното пространство, като по този начин отвлече вниманието от общата липса на съдържание в останалата част от речта си. ISW по-рано съобщи за руската употреба на ядрена реторика като информационна операция за обезсърчаване на Украйна и Запада и компенсиране на руските провали на бойното поле.

ISW обаче продължава да счита, че Русия няма да използва ядрено оръжие в Украйна или срещу НАТО.

Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе реч във Варшава, Полша на 21 февруари, за да потвърди подкрепата на САЩ и НАТО за Украйна след посещението си в Киев. Байдън подчерта единството между страните от НАТО и заяви, че "подкрепата ни за Украйна няма да се колебае, НАТО няма да бъде разделен и ние няма да се изморим".

Байдън също се обърна директно към речта на Путин от 21 февруари, заявявайки, че "Западът не е планирал да атакува Русия" и "Путин може да сложи край на тази война с една дума".

Много руски блогъри осъдиха неуспеха на Путин да използва речта си, за да представи нови военни цели, да очертае нови мерки за подкрепа на войната или да потърси отговорност от руските власти за многобройните си военни провали. Някои провоенни блогъри с връзки с Кремъл, както и окупационни служители присъстваха лично на речта и изразиха положителна или неутрална подкрепа за формулирането на войната от Путин като конфликт срещу Запада, спиране на участието на Русия в СТАРТ и подкрепа за сепаратистките републики в Донбас.

Други блогъри обаче разкритикуваха обръщението на Путин като шаблонно и без смислени послания. Руският милблогър Игор Гиркин по-специално твърди, че Путин не е казал нищо смислено в продължение на 40 минути; пропуснал е военните поражения на Русия, военните провали и икономическия спад; и не е потърсил отговорност от руски служители.

Гиркин също изрази разочарование от неуспеха на Путин да използва обръщението, за да признае официално войната, да обяви следващите цели или да противодейства на западните санкции. Друг блогър твърди, че спирането на участието на Русия в СТАРТ е политически символично, оплака се, че спирането няма да подобри ситуацията на Русия на бойното поле, вместо това призовава Русия да възпрепятства доставките на военна помощ от Запада за Украйна.

Трети блогър сравни Путин с труп и повтори много от оплакванията на Гиркин относно отговорността.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че не е гледал речта на Путин на живо, защото е бил твърде зает да работи за снабдяването на силите с муниции, необходими за продължаване на ефективните бойни операции в Украйна.

Съобщава се, че международни журналисти са се сдобили със секретния стратегически документ на Кремъл за 2021 г. за възстановяване на руския суверенитет над Беларус чрез съюзната държава до 2030 г. Kyiv Independent, Yahoo News и няколко от техните международни медийни партньори публикуваха на 20 февруари разследващ доклад за секретна информация от 17 страници Руски стратегически документ за това как Кремъл се стреми да погълне беларуската държава, използвайки доминираната от Кремъл структура на съюзната държава до 2030 г.

Журналистите не публикуваха стратегическия документ, за да избегнат компрометиране на източниците. Въпреки че ISW не е в състояние да потвърди съществуването или съдържанието на този документ, констатациите на репортерите относно стратегическия документ и неговите различни линии на усилия за поетапна военна, политическа, икономическа и културна интеграция на Беларус с Русия чрез съюзната държава са в съответствие с Дългосрочни изследвания и оценки на ISW относно кампаниите на Кремъл и стратегическата цел да включи Беларус чрез съюзната държава.

НАТО трябва сериозно да планира вероятната бъдеща реалност на контролирана от Русия Беларус. Както ISW оцени по-рано, Путин много вероятно ще осигури значителни печалби при възстановяването на руския суверенитет над Беларус, независимо от изхода от неговото нахлуване в Украйна.

Западът може алтернативно да постави условия за бъдеще, в което цяла териториално Украйна се превръща в стабилен военен партньор в защитата на източния фланг на НАТО срещу Русия и окупираната от Русия Беларус. Това предпочитано дългосрочно бъдеще се основава на незабавни и продължителни решителни действия на Запада, за да се даде възможност на Украйна да изгони руските сили от нейната територия. Изключително малко вероятно е Западът да успее да победи или да отговори ефективно на руската кампания за поглъщане на Беларус, без първо да победи руската инвазия в Украйна.

Руският секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев и директорът на офиса на Централната комисия по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП) Ван И се срещнаха в Москва на 21 февруари, за да обсъдят задълбочаването на китайско-руското сътрудничество.

Патрушев заяви, че развитието на стратегическо партньорство с Китай е безусловен външнополитически приоритет за Русия.

Патрушев заяви, че западните държави действат както срещу Китай, така и срещу Русия и заяви, че и двете държави са за справедлив световен ред. Ван заяви, че китайско-руските отношения остават силни и могат "да издържат изпитанието на променящата се международна ситуация".

Ван ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров на 22 февруари.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди на 18 февруари, че Китай силно обмисля да предостави смъртоносна подкрепа на Русия.

Financial Times (FT) съобщи, че международни компании, принадлежащи на Пригожин продължават да трупат стотици милиони долари печалби въпреки дългогодишните западни санкции.

FT съобщи, че контролираната от Пригожин компания Evro Polis, която получи енергийни концесии от Сирия в замяна на превземането на контролираните от "Ислямска държава" (ДАЕШ) петролни находища, има нетни печалби от 90 милиона долара през 2020 г. въпреки санкциите на САЩ срещу компанията през 2018 г., осигурявайки 180 процента възвращаемост на инвестициите за акционери, който беше репатриран в Русия.

FT съобщи, че по-малки компании, контролирани от Пригожин, като M Invest, която управлява златни мини в Судан, и MercuryLLC, сирийска петролна компания, която вероятно е прехвърлила дейността си на ново бизнес име, за да избегне санкциите, продължават да печелят милиони печалби. Докладът на FT допълнително демонстрира степента, в която западните санкции не успяха да спрат руски или подкрепяни от Русия актьори, които помагат на Русия да се бие срещу Украйна.

Руският президент Владимир Путин допълнително разшири нереалистичните обещания за ползи за руските войници в обръщението си към Руското федерално събрание на 21 февруари. Путин обяви политика на редовни 14-дневни отпуски за руските войници поне веднъж на всеки 6 месеца и предложи създаването на специален държавен фонд за целева лична помощ на семействата на загинали войници и ветерани от войната в Украйна.

Путин също така се опита да прехвърли отговорността за осигуряването на военния персонал към федералните субекти на Русия, като призова всички федерални ведомства, общини и извън тях да обърнат голямо внимание на нуждите на военния персонал и техните семейства.

Руските власти продължават да използват Руската православна църква и руските образователни институции, за да подкрепят усилията за генериране на сили. Руски опозиционен източник заяви на 20 февруари, че руските свещеници са обсъдили войната в Украйна и са насърчили студентите от медицинския колеж да кандидатстват за предсрочна военна служба, докато студентите са посещавали църквата "Рождество Христово" във Волжски, Волгоградска област по време на училищна екскурзия.

Украинското главно разузнавателно управление (ГУР) съобщи на 21 февруари, че руските власти предприемат мерки, за да се подготвят за нова вълна от мобилизация, като създават "станции за тревога" в университетите, за да подпомогнат мобилизирането на редовни студенти и вече са работили с ръководството на Новосибирски държавен педагогически университет, Томски политехнически университет и Томски държавен педагогически университет.

ГУР публикува прихванат документ от 9 февруари 2023 г., който очевидно показва документация за такова споразумение с руското Министерство на просвещението и Томския държавен педагогически университет.

Руските власти продължават да преследват жителите за предполагаеми саботажни действия и опити за съпротива на мобилизацията. Популярен руски източник на новини заяви на 21 февруари, че съд в Белгород осъди двама жители на три години и половина затвор по обвинения в споделяне на неуточнена информация за руските военни чрез проукраински уебсайт и опит за дерайлиране на влак чрез саботиране на ж.п. коловози, използвани от руската армия.

Руският правозащитник Павел Чиков съобщи на 20 февруари, че следственият комитет на Печенгския гарнизон е образувал наказателно дело срещу лейтенант и лекар за отказ да се съобрази с руската мобилизация на 20 януари 2023 г. поради лични убеждения.

Кремъл може да ръководи патронажни програми между руските региони и окупираната украинска територия за насърчаване на социално-икономическото възстановяване и развитието на инфраструктурата. Руският президент Владимир Путин каза в речта си пред Федералното събрание на 21 февруари, че руските региони оказват пряка подкрепа на градовете, областите и селата в окупираните райони.

Базираният в Тюменска област информационен бюлетин Нефт съобщи, че губернаторът на Тюменска област Александър Мур е посетил Сорокине (Краснодон) в Луганска област и твърди, че тюменски специалисти работят по възстановяването на социални съоръжения в Сорокине.

Губернаторът на Ханти-Мансийския автономен окръг Наталия Комарова посети окупираните Луганска и Донецка области, докара военно оборудване в Макеевка и се срещна с руските сили от Ханти-Мансийския автономен окръг и доброволци от хуманитарния корпус.

ISW по-рано съобщи за случаи на руски региони, предоставящи материална подкрепа на окупираните райони на Украйна, за да консолидират руския икономически и социален контрол в окупирана Украйна.

ISW също така по-рано оцени, че Кремъл цели да прехвърли финансовата тежест на войната върху регионалните правителства.

Създаването на програми за патронаж за икономика и развитие между руски региони и окупирани украински територии може допълнително да измести финансовата тежест от инсталирането на окупационни мрежи далеч от Кремъл.

Руските служители продължават да използват схеми за социални помощи, за да разширят административния контрол върху окупираната територия на Украйна. Путин предложи предоставянето на капитал за майчинство на всички окупирани региони за семейства с деца, родени след 2007 г.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсон Владимир Салдо заяви, че разширяването на програмата за капитал за майчинство е важна стъпка за гарантиране, че жителите на област Херсон получават същите обезщетения като всички руски граждани.

ISW по-рано съобщи, че програмите за капитал за майчинство помагат за консолидиране на руския контрол върху окупираните райони, като стимулират семействата да имат повече деца, които ще получат руско гражданство при раждането си.

Програмите за майчински капитал също налагат крипто-русификация, тъй като някои окупационни власти изискват превод на свидетелствата за раждане на руски, като по този начин променят имената и местоположенията от украински на руски правопис.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини