От х:

Днес в x:

Неуспешен тест на руската междуконтинентална балистична ракета "Сармат"

Русия направи неуспешен опит да тества новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат" преди годишнината от нахлуването й в Украйна. Изстрелването се проведе дори по време на посещението на президента на Съединените щати Джо Байдън в Киев, съобщи CNN, позовавайки се на двама анонимни американски служители.

Руските власти уведомиха САЩ предварително за теста, но по-късно не съобщиха за успеха при изстрелването. Президентът на Русия Владимир Путин не го спомена и в годишното си послание до Държавната Дума и Съвета на федерацията във вторник.

В армията "Сармат" трябва да замени украинските ракети "Войвода", разработени по съветско време в конструкторския център "Южное" в Днепропетровск.

Предполага се, че една тежка балистична ракета с минно базиране ще носи до десет ядрени бойни глави. "Сармат" се разработва от 2011 г. Първото й и единствено засега успешно тестово изстрелване беше извършено от космодрума Плесецк (разположен в Архангелска област, на 800 км северно от Москва) на 20 април 2022 г. През ноември ръководителят на компанията, разработила ракетата "Макеева GRC", Владимир Дегтяр съобщи, че тя е пусната в серийно производство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини