От х:

Днес в x:

Спартан с 4,5 тона хуманитарна помощ излетя за Сирия

Самолетът „Спартан“ с 4,5 тона хуманитарна помощ излетя за Сирия. Хуманитарната помощ е на път за Бейрут (Ливан), откъдето ще достигне до Сирия. 

Подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16-а авиобаза „Враждебна“, преди излитането обясни, че имуществото се състои от пет палатки (шест – осем местни), одеяла и постелъчни принадлежности. При предишните полети със самолета до Турция са превозени екипи на Столичната община, на Планинската спасителна служба, както и на„Пожарна и аварийна безопасност“. 

Все още на територията на центъра за събиране на помощи на БЧК има доста имущество за превозване и ние сме в готовност да го транспортираме, добави той. 

Не мога да кажа, че има нещо по-специфично в този полет, нашите екипи са подготвени за полет в международна въздушна среда, имаме доста рутина в изпълнение на такива задачи в годините и за тази година, посочи подполковник Димчо Добрев. 

„На летището в Бейрут ще ни чака нашият посланик и тези товари ще бъдат преразпределени“, каза още той. 

Подполковник Димчо Добрев Добави, че полетът до Бейрут ще трае около три часа, а на връщане самолетът ще прибере българските медици от Турция, които помагат там.

Оказахме се първата страна, която повдига въпроса за помощ за Сирия пред Европейската комисия, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на авиобазата „Враждебна“, преди излитането на самолета с хуманитарна помощ. 

По-късно през деня със същия самолет в България от Турция се очаква да се приберат медицинските екипи от Военномедицинската академия, които оказваха помощ на пострадалите в югоизточната ни съседка, пострадала от силното земетресение на 6 февруари. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини