От х:

Днес в x:

Затвориха Бахмут за цивилни

Влизането в Бахмут, Донецка област, за който се водят продължителни боеве с руснаците, от понеделник, 13 февруари, е затруднено поради определени действия от украинска страна.

Ограничаването на гражданския достъп може да показва известна динамика в града, там ще се случат важни събития през следващите няколко дни, каза Серхий Згурец, директор на информационно-консултантската компания Defense Express, в ефира на телевизионния канал Еспресо.

"Врагът продължава да води настъпателни действия в няколко направления - това са Купянск, Кременная, Бахмут и Угледар. По-голямата част от вниманието сега е фокусирана около Бахмут. От днес на журналисти и доброволци е забранено да влизат в града, което се свързва с определени действия от украинска страна. Може да има няколко сценария...", отбеляза експертът.

Областната държавна администрация на Донецк съобщи, че от 13 февруари представители на медиите ще могат да стигнат до Бахмут само след като получат специални пропуски.

Боевете за Донбас

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи сутринта на 13 февруари, че противникът съсредоточава основните си усилия върху провеждането на настъпателни операции по направление на Бахмут, Авдеевка, Купянск, Лиман и Новопавловск. Генералният щаб добави, че руснаците в Донбас търпят сериозни загуби.

Ситуацията на север от Бахмут е сложна, заяви днес украинското президентство, цитирано от Франс прес.

"Ситуацията близо до Соледар е сложна, село Парасковиивка е подложено на бомбардировки и на интензивни нападения", се казва в изявление на президентството.

Град Соледар, който бе превзет от руските сили през януари, се намира на север от Бахмут, който Русия се опитва да превземе от лятото на миналата година. 

Парасковиивка е следващото селище по пътя към Бахмут, в непосредствена близост до селището Красна гора, за чието превземане от Русия съобщи вчера ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

Украинският генерален щаб заяви, че през последното денонощие руските сили са подложили на артилерийски обстрел 16 селища близо до Бахмут.

За превземането на Красна гора съобщи днес и руското министерство на отбраната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини