От х:

Днес в x:

Над 4,3 хиляди са жертвите на земетресението в Турция и Сирия

Земетресенията в Турция доведоха до смъртта на над 4,3 хиляди души в страната и съседната Северна Сирия.

Анкара актуализира данните: 2921 загинали, 15 834 ранени, съобщава Anadolu. По-рано сирийските власти съобщиха за 711 жертви и 1431 ранени.

Най-малко 733 души са убити в неконтролираните от Дамаск територии, над 2,1 хиляди са ранени, предаде АФП.

Силно земетресение стана в Турция преди зазоряване на 6 февруари. Магнитудът му, според различни оценки, варира от 7,4 до 7,8. То беше последвано от още десетки трусове. Силен трус имаше и тази сутрин в 6,13 ч. местно време. Той беше с магнитуд 5,5 и епицентърът беше на 9 километра от Гьолбашъ, в Южна Турция.

Според турските власти това е най-голямото природно бедствие от 1939 г. насам. Хиляди сгради са разрушени.

Разчистването на отломките продължава. Спасителните операции протичат при валежи от сняг или проливен дъжд. В тях участват хиляди спасители, подпомагани и от екипи, пристигали вече от чужбина. Сред първите са екипи български спасители, които вчера заминаха за района на бедствието.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че призивът на Турция за помощ е бил чут от 45 страни, които са предложили съдействие. Сирия също отправи призив за помощ, но засега той бе чут основно от Русия. Израел също съобщи, че откликва на сирийската молба за помощ, предадена й чрез трета страна. Иран също каза, че ще съдейства. ООН обяви, че подкрепа ще окажат екипите му на място, а 3000 доброволци на "Белите каски" също участват в издирвателните операции в Сирия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини