От х:

Днес в x:

Миряните от Брястово върнаха живота на стария си храм

    Като в онази стара приказка за неволята и тримата братя, които я повикали, повикали, та накрая оправили сами колелото на каруцата си, така и жителите на село Долно Брястово-почакали, почакали, та запретнали ръкави и си вдигнали отново местния храм.

    Допреди 7 години божият дом  „Св. Архангел Михаил“ е в окаяно състояние. Църквата е много стара, на близо 140 години, разказва кметският наместник на селата Долно и Горно Брястово Станко Янков. Няма точни данни кога храмът е вдигнат някога, но със сигурност в него има икони отпреди повече от 120 години. Местните ги пазят като очите си, защото са голяма ценност за населението място.

    Църквата е възстановена бавно в годините. Ремонтът й започва през 2016 година. Хората от долната и горната махали на Брястово събират помежду си средства. Някои участват с пари, други с дарение на материали. Помагат и бизнесът, и кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер. Постепенно рухналите стени са възстановени, покривът е изграден изцяло наново. Олтарът е поправен и пребоядисан и днес на него са отново подредени старите икони. Повечето от ликовете на светците са от 1889-а година, но има и по-стари – от 1884-а година.

    Наред с храма е издигната и камбанарията, направена е и ограда. Всички хора участваха с дарения, постепенно стана обновяването с даренията на миряните, казва кметският наместник Станко Янков. За християнската обител хората продължават да носят дарения. В двора на църквата има стоварени материали за навес. Обсъжда се идеята празника на селото да се прави в църковния двор на голямата полята около храма, вместо в местността Шарапаните, каквато е традицията. Така възрастните хора, които искат да присъстват, ще могат да дойдат на празника, тъй като Шарапаните им е по-далече, смята кметският наместник.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ба
      Бат Танас общественик
      19 -2
      14:12, 6 фев 2023
      Една хубава свършена работа и e много по-добре отколкото джамбазлъка, да се докарват стари коли и да се продават .
    • 2
      Ив
      Иван
      9 -3
      15:30, 6 фев 2023
      А в Баните имат ли църква?
      • На
        НАБОРА
        9 -1
        19:43, 6 фев 2023
        Чудесна.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини