От х:

Днес в x:

Дебат:Да има ли общ паметник на избитите без съд и присъда преди и след 9-ти септември?

Изображение 1 от 6

    Днес почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим у нас. На паметната плоча на убитите от партизаните хасковски офицери и войници: Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов в Хасково поднесоха цветя кметът на Станислав Дечев, председателят на Общински съвет в  Таня Захариева, заместник-кметът Динко Тенев, историци и граждани.

    Заупокойна молитва отслужи отец Никола от храм „Свети Архангел Михаил“. Да се поучим от историята и да не позволяваме повече да застават брат против брат, и да има загинали хора заради своите политически възгледи, призова отец Никола.

    „Историците казват, че безумни и жестоки хора винаги е имало. Има ги и днес. Важно е обаче ние никога повече да не им позволим да поведат България по пътя на авторитаризма“, е призивът на кмета Станислав Дечев.

    За мракобесничествата от онези години разказа и историкът от Регионалния исторически музей на Хасково д-р Веселина Узунова.

    „Паметникът на който сме днес е благородно дело, но той не е изчерпателен. На него са отразени имената на шестима от деветимата убити в Щаба на дивизията офицери и подофицери. Това е ужасяващо, масово убийство, което се е случило на 12 септември между 16 и 17 часа. Маскирано е като дело на военните, но всъщност е извършено от хасковските партизани. Те обаче не са имали ли смелостта да го извършат сами, затова към тях в подкрепа се включват и трима души от Борисовград /б.а.сега Първомай/“, разказва историчката.

    До разстрела на офицерите от 2-ри армейски артилерийски през 1944 г. в Хасково се стига след отказ на командира на Хасковския полк полковник Велико Маринов на предложението от партизанския отряд да се направи побратимяване между тях и войската. Трябвало да бъдат затворени вратите на казармата и войниците да бъдат прибрани вътре. Партизаните обаче идват с шествие към поделението откъм площада. Заедно с тях се нареждат и граждани. Така множеството влиза в двора на гарнизона. Полковник Велико Маринов вижда, че по прозорците се нареждат въоръжени партизани с картечници и си дава сметка, че ще има масова сеч, а сред тълпата имало и деца. Опитва се да защити гражданите и това води до разпра с водача на първомайските партизани Демир Янев. При спречкването полк. Маринов е убит. Започва няколкочасова поголовна стрелба.

    „Защо са стреляли, защо са се гаврили впоследствие с труповете на войниците-откраднали са ботушите им и са ги погребали боси-това няма как да знаем. Какво е било в главите на тези млади мъже от партизанския отряд-също. Но има данни, че повечето от убитите са били предварително набелязани“, довършва разказа си д-р Веселина Узунова.

    На днешния ден се повдигна и дебат относно това дали не е резонно да има един нов общ паметник в града, на който да се отдава почит към загиналите без съд и присъда преди и след 9-ти септември. Според историка Милен Вълчев, от авторитарен редът преди 9-ти септември 1944 г. прераства след тази дата в тоталитарен, а безчинства е имало и преди и след.  Затова хората не трябва да бъдат разделяни, смята той.

    „И преди и след това има неспазване на законите и хора, убити без съд и присъда. Както преди 9-ти е имало преследвани заради своите идеи и убеждения, така и след това е имал преследвани заради политическите си виждания. За да се постигне обединение трябва и на едните, и на другите да се отдава почит на една и съща дата, а не на различни, защото това разделя обществото“. Освен на днешния ден, когато се почита паметта на жертвите на комунистическия режим у нас, другата дата, на която се почита паметта на загиналите за социално равенство е 9-ти септември, когато част от хасковлии скланят глава на Братската могила на Ямача. Той признава обаче, че пък там се отдава почит към хора, които историята помни като главорези. Затова историкът е категоричен, че една нова паметна плоча трябва да се изчисти от компрометирани имена. Според Милев Вълчев, инициативата трябва да се подеме от гражданите чрез инициативен комитет.

    „Бих се съгласила с това да има общ паметник на репресираните и загиналите заради политическите си възгледи, но историята е много изопачена за загиналите преди 9-ти септември и това няма как да бъде променено в момента, заради усилената пропаганда дълго време. Сред тях има хора с изпълнени присъди за криминална дейност, трябва ли да правим панихиди и за тези хора?“ е мнението на д-р Веселина Узунова. Според нея, докато няма ясна представа кой каква гибел го е постигнала, е по-добре да се възпираме от осъществяването на идеята за общ паметник.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Уф
      Уф
      9 -11
      22:15, 1 фев 2023
      Всичко хубаво, но защо кмета Дечев пак е сниман , няма нищо без негова снимка , пречи и се показва навсякъде , добре че скоро се маха ...
    • 2
      Чи
      Чичо
      5 -6
      13:48, 2 фев 2023
      По голяма глупост от тази, да се отбелязват на една и съща дата убитите преди и след 9-септември не знам дали може да се измисли. За тези, които унищожиха целият елит на българската нация по заповед на Москва и обезкървиха народа ни за десетилетия напред няма как да има прошка, още повече заедно да се честват с убитите "партизани" - съветски агенти. Пълен абсурд и малоумие!!!
      • М.
        М. Вълчев
        5 -2
        18:00, 2 фев 2023
        Чичо, като си толкова смел що не застанеш с името си, а се криеш под псевдоним. Ако смяташе, че това, което пишеш е истина, нямаше да се криеш, а щеше да застанеш с името си. Всъщност, да не би ти само да изпълняваш чужда воля, предавайки чужди мисли за твои?
        Мен понеже не ме е срам да кажа какво мисля, останалото ще го напиша по-горе, като фб пост. Надявам се, че ще се престрашиш и също ще отговориш, заставайки си името си. Сига да не си кукла на конци.
    • 3
      Скоро време ще има и паметници на жертвите на Демонокрацията
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини