От х:

Днес в x:

Вижте кометата, която приближава Земята за пръв път от 50 хиляди години

Джанлука Маси от Проекта Виртуален телескоп е заснел кометатата C/2022 E3 (ZTF) на 29 януари 2023 г. Най-близкото ѝ приближаване до Земята ще бъде на 2 февруари 2023 г. на 42,5 милиона км.

Кометите, състоящи се от материал, останал от формирането на Слънчевата система преди милиарди години, понякога стават достатъчно ярки, за да ги видим в нашето нощно небе. Но C/2022 E3(ZTF), освен ако не претърпи някакъв вид изблик, няма шанс да достигне ниво, което да я направи ясно видим с просто око обект в небето.

Кометата е слаба по няколко причини. Не е много голяма и орбитата е неблагоприятна за представяне на добро шоу. Но пък нашумя в социалните мрежи като "Зелената комета". Зеленият цвят предполага наличието на двуатомен въглерод или двувъглеродни молекули с два въглеродни атома, свързани заедно.

Освен това C/2022 E3(ZTF) се е доближила за последен път преди около 50 000 години и с промени в орбитата може никога да не се появи отново

Кометата премина най-близо до Слънцето на 12 януари, но все пак остана по-далеч от него, отколкото е Земята. Колкото по-голямо е разстоянието на кометата от Слънцето, толкова по-слаба е тя, защото близостта до нашата звезда е от значение за изпаряването на леденото ѝ ядро, при което се образува опашка.

Но близостта до Земята също може да направи кометата по-впечатляваща. 

Тези от нас, които искат да видят тази комета, ще трябва да свършат малко детективска работа, както и да пътуват до тъмно някое място, далеч от градските светлини. Няма да имате нужда от телескоп, за да я видите, но един бинокъл може да бъде решаващ дали ще я видите или не.

Името на кометата е низ от знаци, който отбелязва датата на откриването и откривателяа. „C/2022“ в името отбелязва, че обектът е комета и е открит през 2022 г. „C“ означава, че това е непериодична комета, на която са необходими повече от 200 години, за да обиколи Слънцето. E3 означава, че това е третата комета, открита през петата половин месец на годината. (ZTF) обозначава, че кометата е открита от телескоп, използван от Zwicky Transient Facility, базиран в обсерваторията Polamar в Калифорния, който сканира редовно небето за всякакви движещи се неоткрити обекти в нощното небе.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини