От х:

Днес в x:

Променя се и методиката за оценка на трайно намалената работоспособност

Променя се и методиката за оценка на трайно намалената работоспособност в проценти, реши служебното правителство на заседанието си днес.

Същественото в тази промяна е отчитането на всяко едно увреждане в общата оценка, а не както е досега само на водещото.

Новият начин на изчисляване отразява най-високия процент на най-тежкото увреждане, към който се прибавят 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания.

В основната си част направените промени са предложени от организации на хората с увреждания и са съгласувани с експертните съвети към министъра на здравеопазването по съответните медицински специалности.

Предвижда се възможността лицата, които са освидетелствани или преосвидетелствани в периода до влизане в сила на това постановление, и за които, с него са определени по-благоприятни оценки за увреждането, да имат право да подават заявлението си за преосвидетелстване. Извън случаите по чл. 56, ал. 1 от Правилна за устройство и организация на работата на органите на Медицинската експертиза на регионалните картотеки не се предвижда срок за това преосвидетелстване, каза здравният министър Асен Меджидиев на брифинг след приключването на правителственото заседание. По думите му се очаква значителен интерес от лицата с увреждания и съществува риск от допълнително забавяне на експертизата от страна на ТЕЛК-комисиите и ограничаване във времето.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини