От х:

Днес в x:

„Движение Да България“ съобщи, че 15 от техните дарители са служители на Nexo

След направената от нас вътрешна проверка сред списъка с нашите дарители и въз основа на публично достъпни данни установихме, че за 15 лица може да се установят данни, че са служители на Nexo. Това съобщиха от пресцентъра на политическа партия „Движение Да България“.

Общата сума, дарена от тях, е 399 992 лева. 

"Припомняме, че партиите не могат да събират данни за служебното правоотношение на своите дарители. Според нашите регистри част от тези дарители са наши членове, учредители и активисти. Общо дарените суми от тези лица са в размер на: 199 999 лв. за 2021 г.; 199 993 лв. за 2022 г.", заявиха от пресцентъра на Да, България. 

През календарната 2021 г. броят на даренията, постъпили към ДаБГ, са 3167 - на обща стойност 2 690 870.70 лв.

От пресцентъра на партията уточняват, че това включва както банкови сметки на местни организации, така и други финансови инструменти (PayPal, ePay, Stripe), включително дарения в брой, и такива, постъпили по нарочните банкови сметки, създадени за съответните предизборни кампании на коалиция "Демократична България" за парламентарните избори, проведени на 4 април 2021 г., 11 юли 2021 г. и 14 ноември 2021 г., където ДаБГ, като юридическо лице, е титуляр.

През 2021 г. са постъпили 10 дарения от юридически лица на стойност 35 260 лв., като всички дарения, постъпили след влизането в сила на 27.04.2021 г. на забраната за получаване на дарения от юридически лица, са възстановени в пълен размер. 

„Ще подкрепим предложението да се създаде временна парламентарна комисия по темата и ще предложим тя да приключи с решения за подобряване на правилата за публичното финансиране и отчетност на политическите партии“, отбелязват още от партията.

Днес депутатите се очаква да одобрят проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и свързаните с нея компании, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България.

Вносители на проекторешението са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Предвижда се комисията да се състои от 14 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група, като се избира за срок от един месец. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини