От х:

Днес в x:

Адвокатите на Nexo: Не сме уведомявани за криминални разследвания срещу компанията в САЩ

Адвокатското дружество Schulte Roth & Zabel LLP, което представлява компанията за криптовалута Nexo в САЩ не е уведомявано за криминални разследвания срещу Nexo в САЩ.

Това се казва в писмо на дружеството до главния прокурор Иван Гешев, с което БНТ разполага. Писмото е с дата 26 януари.

“Всички въпроси, касаещи регулаторните органи в САЩ, са разрешени на база принципа “не признавам/не отричам”, което означава че Nexo не е задължена да признава обвинения, както и всякакви задължения или нарушения. Не сме уведомявани за криминални разследвания срещу Nexo в САЩ.

Отбелязваме, че споразумението с Комисията по ценните книжа и борсите не включва никакви разкрития или обвинения за въвличане на Nexo в каквато и да е измамна или подвеждаща практика, или че клиентите на Nexo са ощетени или подведени за финансовото състояние на компанията”, посочват от адвокатското дружество в писмото.

НАП И КФН не са открили нарушения при Nexo

Вчера временната парламентарна комисия, занимаваща се със скандала около криптоплатфромата Nexo, изслуша председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов и шефа на Националната агенция за приходите Борис Михайлов. И двамата подчертаха, че компанията не развива дейността си у нас, тя няма лиценз в България и затова не попада под надзора на регулаторните институции. Също така не е установено финансиране на партии и физически лица през капиталовия пазар.

Nexo няма лиценз и не е вписанa в регистрите на инвестиционните дружества, които имат право да осъществяват дейност на българския пазар. В момента криптовалутите не са признати за финансов инструмент и за тях няма регулации, обясни председателят на КФН Бойко Атанасов. Това, което до момента е установено, е че в България и в Естония не е извършвана услугата по покупко-продажба и предоставяне на заеми, обезпечени с криптоактиви“, каза Атанасов в отговор на въпрос на Петър Чобанов от ДПС.

В Комисията за финансов надзор са получени шест сигнала срещу компанията. Става дума за претенции за финансово ощетяване, защото не са били ясни условията и не е била изяснена изцяло дейността на Nexo. На капиталовия пазар няма данни за финансиране на политически партии или лица, било то чрез облигации, акции или по друг начин. Три от сигналите са препратени за компетентност и евентуални проверки на БНБ, а един от тях е изпратен към НАП. От Националната следствена служба са изискали всички сигнали, които са постъпили в КФН и те са им били предоставени. Сигналите са били изцяло от чуждестранни граждани. Няма яснота какви кредити е предоставяла в САЩ компанията, заради което по споразумение плати милионна глоба. КФН ще изиска информация по линия на международния обмен.

След акцията на прокуратурата от финансовия надзор са започнали проверки, но не е констатирана незаконна дейност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини