От х:

Днес в x:

Прокуратурата и МВР влязоха в офиси на столична фирма

Прокуратурата и МВР влязоха в офиси на столична фирма. Акцията се провежда на бул. "Никола Вапцаров" 16 и ул. "Хенрик Ибсен".

Около 10:00 ч. съвместните екипи на жандармерията и прокуратурата пристигнаха в двата офиса, където и в момента текат действия по разследването.

Очаква се да бъде оповестена информация за акцията малко по-късно днес, Съобщо БТА.

Според NOVA aкцията на прокуратурата, Националното следствие и ДАНС е срещу криптопирамидата Nexo. Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin.

Обискираната днес фирма е известна, собственост на български граждани, която търгува с криптовалута във Великобритания, Швейцария, САЩ и известни офшорни дестинации. Полиция е забелязана и пред луксозни имоти, свързани със собствениците на компанията. Към момента няма информация за това дали са извършени арести. 

По непотвърдена информация разследването е свързано с подозрения, че собствениците са създали международна финансова пирамида, като са заблуждавали желаещи чужди граждани да инвестират в биткойни и други криптовалути. Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини