От х:

Днес в x:

Baykar: Турският свръхзвуков безпилотен изтребител "Къзълелма" ще превъзхожда в някои отношения F-35

Турският свръхзвуков безпилотен изтребител "Къзълелма" (Kizilelma) на компанията "Байкар" (Baykar) ще превъзхожда в някои отношения изтребителите F-35, когато бъде напълно завършен, заяви компанията производител, цитирана от турската частна телевизия CNN-Turk.

Това каза Селчук Байрактар, ръководител на компанията, правейки сравнение между двата летателни апарата.

"Може би не е много правилно да се сравнява самолет, който е извършил първия си полет, със самолет, който е въведен в употреба в много държави, но когато "Къзълелма" бъде напълно готов за употреба, той може да има превъзходство в някои области", каза Байрактар. 

Като изтребител от пето поколение дронът "Къзълелма" може да осигури голямо превъзходство над самолетите от четвърто поколение. "В комбинация с технологиите, които ще позволят на умния изкуствен интелект да взема решения на високо ниво, в бъдеще, разбира се, той ще победи в известен смисъл петото поколение (пилотирани летателни апарати)", добави президентът на Байкар.

Турският свръхзвуков боен безпилотен изтребител "Къзълелма" извърши на 14 декември първия си полет. Изтребителят беше представен през август на авиокосмическото изложение "Текнофест" в черноморския град Самсун. 

Свръхзвуковият безпилотен летателен апарат, разработен като част от проекта за боен безпилотен авиационен комплекс MIUS, има излетно тегло около 6 тона, от които почти 2 тона е полезният товар. Може да лети 5-6 часа на височина 12 км. Обсегът на полета, както уверяват от Байкар, е неограничен поради възможността за работа с мрежата за данни SATCOM, отбелязва ТАСС.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини