От х:

Днес в x:

Празнуват съимениците на 35-я папа

Днес Църквата почита паметта на свети Силвестър. Св. Той бил ръкоположен за дякон, а после станал 35-ият папа, управлявал Римската църква почти 22 години. Един от инициаторите е на свикването на Първия вселенски събор в Никея, на който била осъдена ереста на Арий, утвърден Символът на вярата и изработени 20 канона за църковно управление и дисциплина. Преименувал е неделния ден от "ден на слънцето" в "ден Господен", понеже в неделния ден Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите.

Според легендата Свети Силвестър папа римски е свещеникът, кой кръщава официално император Константин І Велики.

Св. Силвестър починал в дълбока старост. Светите му мощи почиват в построената от него гробница във Вечния град.

Името Силвестър е от латински произход и означава "горски".

На този ден народът отдава почит на едрия рогат добитък и най-вече на вола, тъй като в миналото това животно е било използвано като основна впрегатна сила. Поради това празника на Свети Силвестър се нарича още Волски празник, а също и Карамановден.

Традицията повелява на 2 януари да се изчисти дома след празниците.

Подобно на Игнажден българите вярвали, че на Силвестровден е от съдбоносно значение кой пръв ще влезе в къщата. Българинът от стари времена вярва в добрата и лошата среща, в добрите и лошите очи, в доброто и лошото време, в които всяка мисъл, наричане, благословия могат да се сбъднат.

Имен ден празнуват днес: Гopан, Гopица, Силвия, Силва, Силвана, Силвестър.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини