От х:

Днес в x:

Компютър постави на Хемингуей оценка „три минус“ по английски

Разработена в САЩ компютърна програма, анализираща текстове на английски език, постави на Хемингуей „три минус“, като нарече неговия език стилистично и лексикално небрежен, пише The Times. Програмата е създадена впрочем за оценка на ученически съчинения.

Ръководителят на Института за оценки в системата на образованието (Chartered Institute of Educational Assessment, CIEA) Дейвид Райт заяви, че софтуерът не е успял да разпознае стила на автора и замисъла на текста. Според оценката на програмата, езикът на Хемингуей не съответства на нивото на британски ученически изпит с повишена сложност (GCE Advanced Level, A-level).

Софтуерът не оценил по достойнство и знаменитата реч на Уинстън Чърчил „The Finest Hour“, произнесена в Палатата на представителите през 1940 г. Компютърът стигнал до извода, че езикът на Чърчил страда от множество повторения и не разпознал съществителното „might“ (англ. могъщество), като го възприел за неправилно употребен модален глагол „might have“ (можеше да бъде).

Освен това, програмата не разбра откъс от „Повелителя на мухите“ на Уилям Голдинг – според нея, структурата на изреченията на писателя е погрешна. Изследователите са предложили на софтуера и първия абзац на „Портокал с механизъм“ на Антъни Бърджис, който компютърът не разбрал докрай, като нарекъл текста „неразумен“.

Както отбелязва изданието, във Великобритания машинна система за оценки на съчиненията за сега не съществува, но в САЩ такава има. Според заместник директора на CIEA Греъм Хърбърт, някои американски ученици са се научили да мамят компютъра и да пишат на понятен за него език. Във връзка с това Хърбърт признава, че към момента не съществува точен начин да се проверят съчиненията на английски език с помощта на компютърна програма.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини