От х:

Днес в x:

„БСП за България“, „Демократична България“ и „Български възход“ ще участват в по-нататъшни разговори с Денков

Около час продължи срещата в зала „Запад“ на Народното събрание. След като взеха отношение относно опита на ПП да води разговор за втория мандат за съставяне на кабинет, председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, заедно с Томислав Дончев, напусна срещата. Малко по-късно това направиха и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и неговият съпартиец Станислав Анастасов. Някои от останалите участници в срещата приеха това като провокация. Провокациите трябва да бъдат подминавани, каза също Денков. И подчерта, че вратата остава отворена и към партиите, които ги няма на масата за разговори. "Възраждане" по-рано обявиха, че няма да участват в разговорите.

От „БСП за България“, „Демократична България“ (ДБ) и „Български възход“ (БВ) посочиха добрите си впечатления от номинацията на Денков за премиер. Те казаха, че ще участват и в по-нататъшни разговори с него.

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов коментира, че Денков демонстрира по-добър подход отколкото Николай Габровски, издигнат за министър-председател от ГЕРБ-СДС. 

Виждаме много ясна заявка за диалог, на много по-ранен етап, отколкото това беше направено с първия мандат, каза Христо Иванов. Той изрази мнение, че сега има реална възможност България да има правителство. 

Председателят на ПГ на ДБ поздрави Денков за заявеното желание за примирие между политически сили и за търпението, което проявява.

За нас проблемът с първия мандат беше, че не беше ясно кой носи отговорност за предложеното правителство, коментира още Иванов. Според него с номинацията на Денков ПП показва ангажимент да носи отговорност. 

Видяхме, че когато няма мнозинство, добрите намерения просто няма как да се случат, заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Свиленски определи кандидатурата на Денков като впечатляваща, каквато според него е била и тази на Николай Габровски, издигнат от ГЕРБ-СДС. Депутатът каза, че социалистите са съгласни с голяма част от приоритетите, представени от ПП. Свиленски отбеляза, че в изпратено до партиите писмо за среща е липсвало условието за ревизиране на Изборния кодекс. От ПП са против промените в Изборния кодекс, които бяха гласувани в началото на декември, а вчера Комисията по правни въпроси отхвърли ветото на президента върху приетите текстове. 

От наша страна, когато започнат разговорите по същество, ще участваме с ясното съзнание, че България трябва да има правителство, каза още Свиленски. 

Николай Денков отговори на Свиленски, че подходът за Изборния кодекс е чисто конструктивен. По думите му може да се обсъдят различни варианти.

Стефан Янев: Да направим усилия да намерим формулата

Ако наистина сме сериозни и искрени в заявката, че на държавата ѝ е необходимо правителство, трябва да направим усилия в тази насока. Този призив отправи лидерът на „Български възход“ Стефан Янев на срещата.

Приемам, че този разговор е именно в тази посока - да направим усилия да намерим формулата за решаването на тази задача – съставяне на правителство, поясни той. И посочи, че поздравява Денков за желанието му "червените линии" между политическите сили да останат на заден план. Янев припомни фразата, че политиката е изкуство на компромисите.

Лидерът на „Български възход“ каза, че приоритетите трябва да бъдат разположени във времето в пътна карта. Той увери, че неговата формация е отворена за нови разговори. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини