От х:

Днес в x:

Три награди за ученици от Школа по етнография и история от национален конкурс

Изображение 1 от 3

    Трима възпитаници на хасковската школа по етнография и история при ОП „Младежки център“ в Хасково спечелиха награди от Национален конкурс, съобщиха от Община Хасково.

    Националният клуб „Родолюбие“, със съдействието на Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военно-исторически музей награди победителите в XXX Национален ученически конкурс под надслов „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование на народите.“ Надпреварата е посветена на 150 години от рождението на Гоце Делчев - български революционер, идеолог на македоно-одринското революционно движение.

    Целта на конкурса е участниците да покажат своите познания, тълкувания и оценки за събития и личности по предложените тематични като ги разгледат на фона на европейските и световни процеси.

    Учениците бяха разпределени в три възрастови групи: първа - за ученици от пети до седми клас, втора - за ученици от осми до десети клас и трета - за ученици от единадесети и дванадесети клас. Участниците работиха по следните формати: електронна презентация, реферат и есе.

    От хасковската школа по етнография и история при ОП „Младежки център“ участваха шестима ученици. Те представиха четири презентации и два реферата. Ето и резултатите:

    Първо място за реферата „Два символа на свободна България“ спечели Теодор Любомиров Георгиев - 8 клас от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“;

    Второ място завоюва Теодор Генадийев Атанасов, ученик от 9 клас от ПГДС „Цар Иван Асен II“ след защита пред комисия с презентацията „Престилката - знак и молитва“;

    Учениците имат право да кандидатстват за едногодишна стипендия по програмата на МОН за насърчаване на творческите способности на децата.

    Специална награда на Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН за презентация на тема „Български обичаи и традиции, позабравени днес“ получи Кристиана Алексеева Димитрова - 9 клас от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини