От х:

Днес в x:

БСП на консултации при Радев

Пред този парламент стоят много неотложни задачи, най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорност за управлението на страната. Това каза президентът Румен Радев на консултациите с „БСП за България“. 

Съгласно конституцията държавният глава провежда консултации с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Президентът каза, че очаква на срещата да се чуе как вижда БСП до момента развитието на диалога, преговорите и контактите между партиите за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Дали от левицата биха подкрепили и при какви условия първия мандат, както и ако се допусне, че първият мандат е неуспешен, дали биха се включили, под каква форма и при какви условия отново с бившите си коалиционни партньори в бъдещо управление на страната.

От особена важност са и другите неотложни задачи пред парламента, част от тях - наследени от предишния парламент - приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, попълването на мандатите на редица конституционно установени органи, които работят в непълен състав или извън своя мандат, посочи Радев. Той добави, че в тази връзка е важно как БСП виждат приоритетите в работата на Народното събрание и основните действия за овладяването на икономическата и социалната криза.

"За нас има три важни задачи в този парламент: първо - приемане на бюджет, който да има социална насоченост и да гарантираме на хората повишаване на доходите, а на икономиката - стабилност. Второ е приемане на законите по ПВУ и трето - надяваме се на успешни разговори за съставяне на правителство и работа на парламента. Смятаме, че за съжаление, времето, което ни дадохте на парламентарно представените партии, е загубено. Няма резултат от преговорите, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство", отговори му лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БСП категорично няма да подкрепят първия мандат, заяви тя. Ако "Продължаваме промяната" ги поканят на разговори за втория мандат - ще участват.

"Ние с тях постигнахме добри неща в правителството. Удовлетворени сме от социалната политика, която това правителство реализира. Бихме искали да продължим в тази посока. Започнахме и първите стъпки за успешна борба с корупцията, уви, правителството падна, но имаме допирни точки."

Сериозни разговори за кабинет не се водят, защото първата политическа сила демонстрира непоследователност в посланията си, смята Нинова. Коментира, че времето за консултации не се използва за разговори между първите две партии, а за взаимни обвинения.

"Смятаме, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започнат след връчването на първия мандат, така че колкото по-бързо се случи, толкова по-бързо ще започнат и разговорите", посочи тя.

Радев припомни, че Конституцията не обвързва президента със срокове за провеждането на консултации и коментира, че ако мандатите се връчат бързо и парламентът не излъчи кабинет, това означава избори през януари или февруари.

"Ако стигнем дотам, предполагам, че претенциите ще се върнат обратно към мен - защо съм определил дата за изборите точно по това време, в което вие, партиите, няма как да водите предизборна кампания", посочи президентът.

Бюджет и доходи

Според Корнелия Нинова очевидно няма да се внесе проектобюджет за 2023 г. и затова БСП ще направят предложения между първо и второ четене на сегашния закон за удължаване на бюджета за 2022.

"Увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв., приемане на понятие "енергийна бедност" и подкрепа на тези семейства, които са енергийно бедни. Таван на цените на енергоносителите, майчинството да следва ръста на минималната работна заплата и един силен социален пакет - младежка политика и политика за децата", посочи тя.

Президентът заяви, че дори депутатите да не внесат нов бюджет, служебният кабинет ще предприеме мерки, за подобряване социалната политика. Лидерът на БСП отговори, че сегашният бюджет отдавна не е актуален заради инфлацията.

"Хората имат нужда от увеличение на доходите. Обръщам внимание, за понятието "енергийна бедност" - с изненада онзи ден чухме от министъра на труда, че то ще влезе в сила от 1 януари 2024 г. Това е абсолютно неприемливо, хората сега са енергийно бедни, защото кризата е сега. Моля, ако може, това да се ускори", призова Нинова.

Тя коментира и спекулата с цените на дървата.

Изтребители и превъоръжаване на армията

Президентът попита БСП какво имат предвид с коментарите си относно офертите за самолети "Грипен", при положение, че все още няма никакви внесени предложения в парламента.

"Служебният кабинет внесе в парламента одобряване на новия инвестиционен проект за новите 8 Ф-16. Това ни даде повод да твърдим, че не е моментът. Вашият министър на отбраната твърди, че са поискани оферти от няколко държави за самолети "Грипен", това е официална информация. Това ни даде повод да твърдим, че сега не е моментът да има такива харчове, че предпочитаме тези пари да отидат за социална политика. Мисля, че министър-председателят каза, че не е работа на служебния кабинет да прави дългосрочни политики по доходите, затова питаме как е възможно да се прави дългосрочна политика по оръжията до 2030 г., а не може по доходите до 2023 г.", отговори Корнелия Нинова.

Тя посочи още, че БСП винаги са подкрепяли превъоръжаването на Българската армия, но войната в Украйна е довела до икономически трудности и бедност, което изисква подреждане на приоритетите.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини