От х:

Днес в x:

Зеленски пристигна в Херсон

Украинският президент Володимир Зеленски посети Херсон в понеделник и се обърна към войските там дни след като руските сили бяха принудени да се оттеглят от южния град след месеци на окупация, съобщава Ройтерс.

"Продължаваме напред. Ние сме готови за мир, мир за цялата ни страна.", каза той на войските, строени пред административната сграда на централния площад на града.

Зеленски благодари на НАТО и другите съюзници за тяхната подкрепа във войната срещу Русия и каза, че доставката на високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) от Съединените щати е имала голямо значение за Киев.

На централния площад в Херсон се събраха и родители с деца, някои бутащи бебешки колички. Част развяваха украински знамена, а други бяха преметнали знамето на раменете си, пише Ройтерс.

"Наистина съм щастлив. Можете да кажете по реакцията на хората, тяхната реакция не е инсценирана", каза той в коментар, на който присъства кореспондент на Ройтерс в Херсон.

Запитан накъде ще продължи офанзивата на украинските сили той каза: "Не към Москва... Ние не се интересуваме от териториите на друга държава."

Минути преди пристигането на Зеленски от жители на Херсон е чут обстрел. След като Зеленски завърши изказването си, над града отекнаха още няколко взрива и артилерийски изстрели.

В изявление към украинците в неделя вечер Зеленски каза, че в града и околностите са намерени масови гробове с цивилни и военни жертви. Киев е документирал над 400 военни престъпления във върнатите около 300 селища в областта.

Украински войски влязоха в центъра на Херсон в петък, след като Русия изостави единствената регионална столица, която беше превзела от началото на войната в Украйна.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини