От х:

Днес в x:

ЕП: Демокрацията в ЕС е атакувана от шпионски софтуер, България е център за износ

Демокрацията в ЕС е атакувана от нарастващото използване на шпионски софтуер, който нарушава правото на неприкосновеност на личния живот, кара опозицията и свободната преса да мълчи и предпазва правителствата от обществен контрол, се казва в нов доклад на комисия на Европейския парламент, пишат "Евронюз" и "Политико".

Веднъж инсталиран в устройство, шпионският софтуер позволява на нашественика да извършва наблюдение в реално време, да намира пароли и чувствителни файлове, да проследява местоположения и да поставя изфабрикувани доказателства. Обикновено се инсталира чрез злонамерено приложение или връзка към уебсайт и оставя много малко следи за откриването му.

Pegasus, разработен от базираната в Израел компания NSO Group и Predator, по-малко усъвършенствана версия, са най-известните марки в цяла Европа.

Докладът, представен като чернова версия във вторник, обвинява страните от ЕС, че практикуват "омерта", кодът на мълчанието, първоначално свързан с италианската мафия и взаимно се прикриват гърбовете, за да спрат разследването.

"Скандалът със шпионски софтуер не е поредица от изолирани национални случаи на злоупотреба, а пълноценна европейска афера", се казва в доклада.

Софи ин'т Велд, холандският евродепутат, който действаше като докладчик, каза, че нейният екип е бил принуден да разчита на публично достъпна информация поради продължаващия отказ за сътрудничество от страна на правителствата на ЕС.

Докладът "не е пълен, но е пъзел", каза ин'т Велд , като нападна държавите-членки за създаването на "област на беззаконие" и замитането на въпроса "под килима".

"Разбирам разочарованието", каза депутатът. "Но ако свържете точките, това наистина показва картина, която е много трудно да се отрече."

Докладът рисува мрачна картина на континент, който се превърна в "привлекателно място" за наемнически шпионски софтуер, но остава "зле екипиран", за да защити своите демократични институции от вътрешни заплахи.

Шпионският софтуер се описва като "неразделна част" от по-широка система, която в някои случаи води до нелегитимно наблюдение въз основа на неясни обосновки и неефективни пропуски, оставяйки жертвите неспособни да получат отговори. Освобождаването от национална сигурност се използва многократно, за да се избегне отговорност и да се запази секретността.

"Върховенството на закона се превръща в право на владетеля", пише там.

Документът посочва четири страни от ЕС, в които шпионски софтуер е използван незаконно срещу граждани - Полша, Унгария, Гърция и Испания - и пета подозирана - Кипър.

Полша и Унгария са свидетели на десетки случаи на политически опоненти и медийни професионалисти, които твърдят, че са били незаконно атакувани с шпионски софтуер Pegasus от държавата.

Гърция беше разтърсена от ескалиращ шпионски скандал, който показва, че разузнавателните служби на страната са заразили телефоните на журналисти, бизнесмени и политици със софтуер Predator, принуждавайки премиера Кириакос Мицотакис да се извини.

В Испания беше открит шпионски софтуер в телефоните на министър-председателя Педро Санчес и няколко национални министри, както и каталунски депутати, адвокати и организации на гражданското общество.

Но докладът отива отвъд конкретните случаи на незаконна дейност и сочи с пръст други държави-членки за това, че са съучастници в изграждането на по-широка среда, която улеснява и насърчава използването на шпионски софтуер.

Документът обвинява Кипър и България, че действат като центрове за износ на шпионски софтуер, Ирландия, че предлага благоприятни фискални условия, Люксембург, че предоставя банкови услуги на разработчици, Франция, че хоства производители, Малта, че е популярна дестинация за лидерите в индустрията и дори Чешката република, че празнува годишен панаир, наречен "Бал на подслушвателите".

Софи ин'т Велд твърди, че всичките 27 държави от ЕС имат шпионски софтуер на свое разположение - "всички", настоя тя - дори и да отказват да го признаят. Договорите между държавните субекти и компании като NSO Group са изключително труднодостъпни, което прави невъзможно изготвянето на точен списък с клиенти.

"Индустрията на шпионски софтуер е много сенчеста индустрия, непрозрачна и неуловима и с много ниски етични стандарти", каза ин'т Велд пред репортери. "Терминът "наемнически шпионски софтуер" го обобщава добре."

Холандският законодател каза, че разработчиците на шпионски софтуер се възползват от Шенгенското пространство без паспорти и добрата репутация на етикета "регулиран от ЕС", за да пренасят лесно своите продукти в блока и извън него.

Ин'т Велд обвини за влошаващата се тенденция Европейската комисия за нейното "слабо" и "повърхностно" прилагане на правото на ЕС и Европейския съвет за това, че предпазва държавите-членки от контрол.

"Когато трябва да защитим най-важното нещо, демокрацията и свободата, Европа е слаба и импотентна", каза тя. "ЕС все още е незрял като демокрация".

В отговор на критиките, говорител на Комисията отхвърли обвиненията за слабо правоприлагане и каза, че всеки опит на националните власти за незаконен достъп до данните на частни граждани е "неприемлив".

"Националната сигурност е компетентност на държавите членки, но когато гарантират националната сигурност, държавите членки трябва да прилагат съответното законодателство на ЕС", каза говорителят, отговаряйки на въпрос на Euronews.

Съветът на ЕС не отговори веднага на искане за коментар.

Сред препоръките си докладът призовава за мораториум в целия ЕС върху продажбата и използването на шпионски софтуер, по-строги правила за износ, нова правна рамка за уеднаквяване на различните стандарти между държавите и обща дефиниция на националната сигурност, която изяснява нейните практически ограничения .

Той също така изисква Европол, правоприлагащата агенция на ЕС, да използва по-широко правомощията си за разследване на случаи на шпионски софтуер, които националните власти не желаят да разследват.

Проектодокладът, представен във вторник, е резултат от месеци на проучване и пътувания до Полша, Кипър и Гърция, като посещението в Унгария е планирано да се състои в близко бъдеще.

Документът ще бъде обсъден от евродепутатите, които участват в специалната комисия PEGA, която беше създадена по-рано тази година, за да разглежда случаите на шпионски софтуер и трябва да изтече през март 2023 г., освен ако мандатът й не бъде удължен.

Предвид чувствителността на разглежданата тема се очаква докладът да бъде подложен на множество изменения.

"Тази комисия е изключително политизирана", каза ин'т Велд. "Понякога можете да усетите присъствието на национални правителства в нашите дебати."

Ин'т Велд каза в интервю и за "Политико", че всички държави членки имат шпионски софтуер на свое разположение, независимо дали го признават или не.

"Манипулирането на националните избори с помощта на шпионски софтуер пряко засяга състава на институциите на ЕС и политическия баланс в органите за управление на ЕС. Четирите или петте правителства, обвинени в злоупотреба с шпионски софтуер, представляват почти една четвърт от населението на ЕС, така че имат значителна тежест в Съвета", се казва в нейния доклад.

"Ние сме много притеснени за американската демокрация, ние сме много притеснени за демокрацията в Бразилия... Защо се притесняваме за много неща, освен за демокрацията в самия Европейски съюз", коментира ин'т Велд каза в интервюто.

Проектодокладът на парламента не призовава за забрана на шпионския софтуер в Европа, тъй като може да има изключителни ситуации, в които шпионският софтуер може да бъде полезен, при условие че се използва в границите на закона. Националните правителства отблъснаха контрола на ЕС върху техните въпроси за сигурността - и особено разузнавателните дейности.

Според ин'т Велд, "откровено казано, с цялата идея за национална сигурност се злоупотребява... Веднага след като се позовава на националната сигурност, прозрачността вече не се прилага, правата на гражданите вече не се прилагат. Парламентарен контрол или съдебен контрол вече не се прилагат. По същество това е зона на беззаконие".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини