От х:

Днес в x:

Община Кърджали кандидатства за нов автомобил за Домашен социален патронаж

Община Кърджали кандидатства за нов автомобил за нуждите на Домашен социален патронаж.Днес на сесия на местния парламент се очаква да бъде одобрено предложение на кмета инж.др Хасан Азис да се кандитаства по целева програма.В докладната на градоначалника се казва:

Със Заповед №РД-25-13 от 23.09.2022 г. на Министъра на труда и социалната политика е утвърдена Целева програма „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд”, финансирана отФонд „Социална закрила”  по реда на чл.27, ал.1, т.2 от Закона за социално подпомагане.

Основната цел на програмата е да подпомогне социалната дейност в общините чрез закупуване на нови неупотребявани лекотоварни автомобили за разнос на храна до потребителите на услугата. Домашен социален патронаж се утвърди като една от най-важните публични функции в условията на кризисната ситуация, пред която е изправено цялото общество. Дейността се оказа изключително ефективна, след здравните грижи, помагайки на възрастните хора да се справят със създалата се ситуация като разшири своето поле на приложение и сравнително лесно се адаптира към възникналите нови условия във връзка с последиците от разпространението на COVID-19.

Към настоящия момент Домашен социален патронаж-Кърджали приготвя и предоставя хранана:180 възрастни по домовете, 30 потребители на Дневен център за деца с увреждания, 30 потребители на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, 10 потребители на Център за настаняване от семеен тип „Детска мечта“ и 100 потребителипо договор за изпълнение наЦелева програма „Обществени трапезарии”, финансирана от Фонд „Социална закрила”.

Максималното финансиране от ФСЗ е до 36 000 лв. с ДДС и съфинансиране от кандидата минимум 10 % от общия бюджет на проектното предложение.

 Кметът предложи  на общинските съветници да одобрят съфинансиране от 25%.Предложението на градоначалника бе одобрено единодушно .

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини