От х:

Днес в x:

25-годишен откри огън във военен комисариат в Сибир

Въоръжен мъж бе задържан, след като откри огън във военен комисариат в руската Иркутска област, предадоха Ройтерс и Франс прес.

При стрелбата е ранен военен, работещ в комисариата. 

"Военният комисар Александър Елисеев е в реанимация, състоянието му е много тежко (...) Нападателят бе веднага задържан. Той със сигурност ще си понесе наказанието", заяви в Телеграм губернаторът на Иркутска област Игор Кобзев.

Губернаторът уточни, че нападението е било извършено във военен комисариат в град Уст Илимск, индустриален град в Сибир, който се намира на 600 км северно от Иркутск.

Руският Следствен комитет заяви, че нападателят е 25-годишен жител на Уст Илимск. Руският телевизионен канал "Звезда" съобщи, че името му е Руслан Зинин, руски гражданин.

"Срамувам се от това, че подобно нещо се случва в момент, в който трябва да бъдем сплотени и да се борим не един с друг, а с реалните заплахи", каза още губернаторът.

Руските медии съобщават, че военният комисар Александър Елисеев е провеждал инструктаж на мобилизираните войници, при което Зинин е започнал да стреля по него с пушка.

Младият руснак е стрелял няколко пъти.

Един от служителите в офиса за записване на военнослужещите разказва, че всички мобилизирани мъже са били събрани за инструктаж в залата. Когато военният комисар започнал да говори, Зинин "просто излязъл с думите "Сега всички ще си отидем вкъщи".

Според Телеграм канала "Маш" точните думи на Зинин са били: "Никой няма да отиде на война".

Медиите са успели да разговарят с майката на младежа Марина Зинина. Тя им обяснила, че в последно време синът ѝ е живял при баба си. По думите ѝ той се е явил във военкомата доброволно и не е получавал повиквателна. Преди ден обаче призовка дошла за най-добрия му приятел, който нямал какъвто и да е военен опит и не отговарял на обявените условия за т. нар. "частична" мобилизация. Това много разстроило Зинин. Майката казва, че не знае откъде синът ѝ е взел пушката, с която е гръмнал председателя на наборната комисия.

Няколко военни комисариата бяха нападнати, след като миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия, отбелязва Ройтерс.

Поредният военкомат (военно окръжие) бе подпален в Урюпинск, град с население от 30 000 във Волгоградска област на Русия. Подпалвачът е задържан. Според пропагандни телеграм канали, името му е Михаил Филатов, той е руски националист и искал да покаже отношението си към войната.

Пожарът е избухнал около 4 часа сутринта на 26 септември. Предишния ден няколко десетки мобилизирани местни мъже са изпратени в "учебни центрове". На видео от охранителна камера се вижда, как подпалвачът паркира задницата на Лада 2115 плътно пред вратата на военкомата и започва да замерва успешно сградата с коктейли "Молотов".

От Министерството на извънредните ситуации на Русия във Волгоградска област настояваха няколко часа, че тази нощ на улица "Октябърская" е горял домашен автомобил. Според местните власти щетите по имота са минимални заради бързата намеса на пожарната. Няма пострадали.

В руския фолклор и вицове Урюпинск е символ на руската дълбока провинция.

Преди ден рано сутринта избухна пожар в сградата на селската администрация, военкомата, театъра и художественото училище на близкото селище Береславски. Властите се опитват да установят официалната причина за тези пожари, докато местните жители са сигурни, че става дума за умишлен палеж. Миналата седмица е имало опит за подпалване на административната сграда в Камишин, Волгоградска област.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини