От х:

Днес в x:

Диян Стаматов: Не трябва да има послания за дървена ваканция и преминаване към онлайн обучение

"В момента в училищните бюджети има средства с около 20% по-високи за енергийни разходи. Ако цените на парното не продължават да скачат драстично, има средства до края на годината.".

Това заяви пред БНР Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-о училище, общински съветник и бивш зам.-министър във втория кабинет на ГЕРБ.

По думите му проблем са училищата, които са на газ. "Там сметките се очаква да бъдат не с 20% по-високи, а с 60%. Държавата трябва да помогне финансово на тези образователни институции целево", обясни Стаматов.

Цената на газа трябва да бъде компенсирана с приоритет за образователните институции.

"Ако бъдат затворени детските градини, може да си представите какъв национален блокаж се получава за всички работещи. Това не бива да се позволява", категоричен е Стаматов. 

Стаматов е категоричен, че не трябва да има послания за дървена ваканция и преминаване към онлайн режим.

"Това е много опасно за националното ни бъдеще. Този онлайн формат, който имахме последните 2 години и половина, трябва да приключи, независимо от кризисните фактори, които ни очакват", категоричен е директорът и общински съветник.

Като резултат от онлайн обучението той изтъква драматичните резултатите от националното външно оценяване тази година. "Ако и тази година преминем към онлайн среда с лекота, това означава не криза, а образователна катастрофа в пълния ѝ формат. Този вариант на обучение изчерпа своите възможности още преди 1 година", категоричен е Диян Стаматов. 

Директорът сподели, че през последните години, когато се е налагало в училището, което ръководи, да се намалява температурата в класните стаи по технически причини, това е водило "до много сериозни проблеми с родителите".

Той уточни, че в училището температурата през зимата е 22-23 градуса и даде пример с европейски столици, които възнамеряват да я свалят до 19 градуса. Според него е вариант да се мисли в тази насока, да се вземат мерки.

"Най-вероятно това ще е казус за всички софийски училища. Ние сме на централно отопление, една малка част от училищата са на други видове гориво.

"Топлофикация - София" без съмнение ще доведе до промени и на температурния си режим.". Според Стаматов преминаване към друг вид отопление би могло да се случи при не повече от 2-3% от образователните институции. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини