От х:

Днес в x:

Горбачов - човекът, който видя света такъв, какъвто е. И отприщи потока на огромни промени

Кончината на бившия съветски лидер Михаил Горбачов е водеща тема и за американските и британски издания. Те публикуват биографични материали и коментари за живота и дейността на Горбачов, починал снощи на 91-годишна възраст.

Михаил Горбачов, последният лидер на Съветския съюз, който пое по пътя на радикалните реформи, довели до края на Студената война, промени посоката на надпреварата в ядреното въоръжаване и отслаби контрола на Комунистическата партия с надеждата да спаси затъващата съветска държава, но вместо това я тласна към колапс, пише в. "Вашингтон пост". През 1985 г. той бе избран да ръководи страна, затънала в социализъм и в една потискаща развитието идеология. В рамките на шест години на  импровизирани тактики и все по-смели рискове Горбачов отприщи потока на огромни промени, които в крайна сметка разрушиха стълбовете на държавата, коментира изданието.

Промените, които предизвика Горбачов за по-малко от 7 години на власт, бързо се изплъзнаха от контрол и доведоха до разпадането на авторитарната съветска държава, до освобождаването на източноевропейските народи от руското господство и до края на десетилетията на ядрена конфронтация между Изтока и Запада, пише в. "Вашингтон таймс". Много от промените, включително и разпадането на Съветския съюз, нямат нищо общо с трансформацията, която Горбачов е предвиждал, когато стана съветски лидер, посочва изданието. В края на управлението си той беше безсилен да спре вихъра на промяната, която беше породил, пише вестникът. И все пак Горбачов може би е оказал по-голямо влияние върху втората половина на 20-ти век, отколкото която и да е друга политическа фигура, заключва изданието.

В чужбина Горбачов е приветстван като герой, пише в. "Ню Йорк таймс". За Джордж Кенан, изтъкнат американски дипломат и изследовател на Съветския съюз, Горбачов е "чудо", човек, който вижда света такъв, какъвто е, без да е заслепен от съветската идеология. Но за мнозина в Русия предизвиканите от Горбачов сътресения бяха катастрофа, отбелязва вестникът. Широко разпространено става мнението, че на свободни избори Горбачов би могъл да бъде избран за президент навсякъде другаде, освен в Съветския съюз, посочва нюйоркското издание.

Разпадането на СССР донесе свободата на източноевропейските народи, които дълго време бяха под неговия авторитарен контрол, но пося и хаотичните разделения и съюзи, които в момента се експлоатират за непровокираната война на Русия в Украйна - първия кървав конфликт на европейския континент след края на Втората световна война, коментира в. "Ню Йорк пост". Сегашният засилен авторитаризъм на Москва и репресиите срещу свободата на словото, съчетани с ескалиращите западни санкции срещу Русия и рязко увеличаващото се присъствие на НАТО, доведоха до това, международните лидери да говорят открито за "нова Студена война", а самият Горбачов да смята, че делото на живота му е било унищожено от президента Владимир Путин, добавя изданието.

Животът на Горбачов след оттеглянето му от властта се характеризираше с обиколки за изнасяне на лекции на Запад, писане на статии и книги и общуване с международни високопоставени личности, които го уважаваха и му се възхищаваха, включително бившата британска премиерка Маргарет Тачър, коментира в. "Уолстрийт джърнъл". У дома той остана встрани от политиката и видя как много от демократичните реформи, на които беше поставил начало, като например свободни избори и свободна преса, бяха размити, посочва вестникът.

До последния си ден Михаил Горбачов живееше в двойствена реалност - обичан и възхваляван във Вашингтон, Париж и Лондон, но поругаван от мнозинството руснаци, които никога не му простиха за сътресенията, предизвикани от неговите реформи, пише британското издание "Гардиън". Политиката му на "гласност" даде на руснаците немислими дотогава нива на свобода, но за мнозина управлението му ще остане в историята с последвалия драматичен спад на жизнения стандарт, коментира вестникът.

По всички обективни критерии Горбачов се провали в кариерата си на политик и завърши дните си като разочарована, маргинализирана фигура, пише в. "Телеграф". И все пак, ако не беше той, Съветският съюз можеше все още да съществува, отчита вестникът. В този смисъл кариерата му трябва да бъде оценена като изключително успешна, коментира британското издание. Голямата ирония се състои в това, че Горбачов не се е стремил нито към падането на комунизма, нито към разпадането на Съветския съюз, но въпреки това на Запад го възприемат като герой, тъй като успя да постигне и двете, заключва "Телеграф".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини