От х:

Днес в x:

В последните месеци преди смъртта си Горбачов бил потресен от войната в Украйна, пише Ройтерс

В последните месеци преди смъртта си Михаил Горбачов, единственият президент в историята на СССР, е бил шокиран и объркан от нахлуването на Руската федерация в Украйна.

От няколко години той е бил в депресивно психологическо състояние поради влошаването на отношенията между Москва и Киев, пише Ройтерс, която разговаря с преводача на Горбачов Павел Палажченко. Той е работил с покойния съветски президент в продължение на 37 години и е бил на много американско-съветски срещи на върха.

"Не само "(специалната военна) операция", която започна на 24 февруари, но и цялата еволюция на отношенията между Русия и Украйна през последните години беше много, много голям удар за него. Това наистина го смаза емоционално и психологически. В разговорите с него имахме ясно, че той е шокиран и озадачен от случващото се по различни причини. Той не просто вярваше в близостта на руския и украинския народ, той вярваше, че тези два народа са преплетени", казва Палажченко.

Според преводача позицията на Горбачов за Украйна била сложна и противоречива. Съветският лидер все още вярвал в идеята за СССР, но не би водил война в името на възстановяването на разпаднатата държава.

"Разбира се, не мога да си представя да каже: "Ще направя всичко, за да наложа това [идеята за СССР]". Не", добави Палажченко.

Горбачов считал за свой дълг да показва уважение и подкрепа към Владимир Путин, казва бившият му преводач, но е говорил публично, когато не е съгласен с него, като например относно отношението към медиите. Горбачов също така взел решение да не "осигурява текущ коментар" за Украйна, освен изявление през февруари, в което призовава за скорошно прекратяване на военните действия и за решаване на хуманитарните проблеми.

Отношенията на Горбачов с Украйна понякога са били трудни. Киев го забрани през 2016 г., след като той каза пред британския вестник Sunday Times, че би действал по същия начин като Путин през 2014 г. при анексирането на Крим. "Аз винаги подкрепям свободната воля на хората и повечето в Крим искаха да се обединят отново с Русия", каза тогава Горбачов, имайки предвид резултата от референдума, който Киев и Западът определят като незаконен.

Някои украинци също го обвиняват за първоначалното прикриване на ядрената катастрофа в Чернобил от страна на СССР през 1986 г.

Михаил Горбачов почина на 30 август 2022 г. в Централната клинична болница на Москва. Путин заяви, че няма да присъства на поркебението му поради ангажименти и отказа държавно погребение на последния съветски лидер и архитект на перестройката. Михаил Горбачов ще бъде погребан в събота след публична церемония в Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия парцел, до съпругата си Раиса. Той ще бъде изпратен с военен почетен караул, но погребението му няма да е държавно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини