От х:

Днес в x:

САЩ проведоха изпитание на междуконтинентална балистична ракета

Въоръжените сили на САЩ обявиха днес, че са провели изпитание на междуконтинентална балистична ракета "Минитмен 3", отложено, за да бъде избегнато засилване на напрежението с Пекин по време на китайските демонстрации на сила близо до Тайван по-рано този месец, предаде Ройтерс.

Тестът демонстрира "бойната готовност на ядрените сили на САЩ" и даде увереност, че ядреният арсенал на страната е "смъртоносен и ефективен", се казва в изявлението.

През април американските въоръжени сили отмениха изпитание на "Минитмен 3", за да бъде намалено напрежението с Русия на фона на нейната инвазия в Украйна, припомня Ройтерс.

Ракетата, на която може да бъде поставяна ядрена бойна глава, е от ключово значение за стратегическия арсенал на Съединените щати. Тя има обсег от над 9660 километра и развива скорост до около 24 хиляди километра в час.

През февруари, когато Русия нападна Украйна, президентът Владимир Путин нареди ядрените сили на страната да бъдат поставени в повишена бойна готовност. Това предизвика опасения, че руската инвазия може да доведе до ядрена война. Представители на американските власти обаче казаха, че засега не виждат необходимост от повишаване на равнището на ядрена тревога, отбелязва Ройтерс.

Русия и Съединените щати имат най-големите ядрени арсенали в света, като по брой бойни глави изпреварват с много останалите държави.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини