От х:

Днес в x:

Заленски благодари на донорите за помощта им за Украйна

Благодаря на всички, които днес в Копенхаген подкрепиха Украйна и вярвам, че тази форма на сътрудничество ще ускори нашата съвместна победа. Това заяви в снощното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски по повод набраните 1,5 милиарда долара помощи за Украйна на състоялата се вчера в датската столица международна донорска конференция, предаде Укринформ.

Той посочи, че вчера отново е бил регистриран руски артилерийски  обстрел в района на Запорожката АЕЦ. "Русия отново проби дъното на световната история на тероризма. Никой друг не е използвал така очевидно ядрена електроцентрала, за да заплашва целия свят, а и да поставя някакви условия", каза украинският президент.

Той отправи сериозна препоръка към всички представители на украинската държавна и местна власт, военните и други лица, които коментират събитията на фронта, отбранителните идеи на командването, а също подготовката на конкретни операции. "Основното правило е просто: Войната определено не е време за суета и гръмки изказвания. Колкото по-малко конкретни подробности съобщавате за нашите отбранителни планове, толкова по-добре ще бъдат реализирани тези отбранителни планове", заяви президентът на Украйна. Той завърши обръщението си с призива: "Слава на всеки и всички, които бранят Донбас, Харковско, юга, центъра и цялата наша държава! Слава на Украйна!".

На международна конференция в Копенхаген донорите се ангажираха с повече от 1,5 млрд. евро в подкрепа на Украйна, съобщи ДПА. 

Според датския министър на отбраната Мортен Бьодсков, който огласи числото след края на срещата, тази сума може и да нарасне.

Парите са предвидени за използване през тази и следващата година, каза той. Полша, Словакия и Чехия също така се договориха да разширят производството на артилерийски системи, боеприпаси и друго оборудване, каза министърът за конференцията, която се фокусира върху оръжията, обучението и подкрепата за разминиране.

В съвместно изявление страните участнички обещаха постоянна и устойчива военна подкрепа за Украйна и се договориха да проведат следваща виртуална среща през септември.

Двадесет и шест държави изпратиха делегации на конференцията в Копенхаген, проведена, за да допълни сътрудничеството в рамките на Контактната група за Украйна, която координира доставките на оръжие за украинските въоръжени сили.

Съдомакинът Великобритания също обеща да изпрати повече ракетни установки за залпов огън на Украйна. Ще бъдат изпратени и "значителен брой" прецизни ракети М31А1, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини