От х:

Днес в x:

Първият кораб с украинско зърно ще бъде разтоварен в Турция

Първата доставка на украинско зърно след руската инвазия намери купувач в Турция, след като първият му купувач, ливанска компания, се отказа от сделката, като се позова на влошаване на качеството на зърното заради дългия престой в трюмовете на кораба, според близкоизточния новинарски сайт Middle East Eye, цитиран от руската служба на BBC.

Информация за турския купувач не се разкрива, знае се само, че товарът от 26 тона е пристигнал в пристанище Мерсин в Турция.

Зърното беше превозено с кораба "Разони", собственост на едноименната компания, регистрирана в Сиера Леоне. Износът на украински храни, който беше блокиран от руската инвазия в продължение на пет месеца, стана възможен в рамките на споразумение, постигнато с посредничеството на Турция и ООН.

Представителят на "Разони" в Турция, Ахмед Фарес, каза, че въпреки че ситуацията е решена, трудностите при намирането на купувач са се превърнали в друг проблем във веригата за доставки на украински хранителни продукти на световния пазар в контекста на общата хранителна криза.

Съдбата на първия товар показа на корабособствениците какви финансови загуби могат да понесат.

"Не мисля, че под такъв натиск някой ще отиде да товари в Украйна. Ситуацията не е много добра, всяка седмица излизат само два или три кораба, споразумението все още не сработило гладко", казва Фарес.

Според него корабособствениците със сигурност ще искат да увеличат цената на превоза и да искат повече гаранции за изпращане на корабите си в Черно море.

Първият товар от зърно, напуснал Украйна, първоначално бе предназначен за Ливан, който преди руската инвазия беше над 70% зависим от вноса на руско и украинско зърно. Инфлацията при цените на храните в Ливан тази година достигна 122 процента.

В Турция по официални данни цените на храните са скочили с 91,6% през май. Инфлацията, която се развихри в страната много преди войната, се влоши поради въздействието на украинската криза върху турската валута.

"Разони" беше първият сухотоварен кораб с украинско зърно, който напусна Одеса като част от споразумението за деблокиране на черноморските пристанища. След отплаването на "Разони" още едва няколко кораба със селскостопански продукти са напуснали Украйна.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини