От х:

Днес в x:

Усилен трафик към космоса днес, от Земята излитат 6 ракети

Ако сте фен на космическите полети, тогава четвъртък (4 август) ще бъде важен ден с не по-малко от четири изстреляни в космоса различни ракети, създадени от Rocket Lab, United Launch Alliance, Blue Origin и SpaceX.

Китайската национална космическа администрация също може да изстреля две собствени ракети в четвъртък, според някои медии.

АНТИПОДНОТО ПРИКЛЮЧЕНИЕ НА ROCKET LAB

Rocket Lab успешно изстреля шпионския сателит NROL-199 за Националната разузнавателна служба на САЩ, като сателитното разполагане се очаква около 06:00 GMT. Малкият и класифициран шпионски сателит излетя с ракета Electron. Мисията, наречена NROL-199, стартира от стартовата площадка на Rocket Lab на полуостров Махия в Нова Зеландия.

Мисията NROL-199, която Rocket Lab нарича "Antipodean Adventure", е втората от двете последователни разузнавателни мисии, които компанията изпълнява за NRO. Rocket Lab изстреля NROL-162 на 13 юли.

ATLAS V  на UNITED LAUNCH ALLIANCE извежда SBIRS GEO 6

Atlas V на United Launch Alliance (ULA) ще изстреля шестия и последен спътник за геосинхронна околоземна орбита с космическа инфрачервена система за космическите сили на САЩ.

Наричан накратко SBIRS GEO 6, сателитът е проектиран да служи като система за ранно предупреждение за откриване на ракети за командването на космическите системи на космическите сили. Той ще стартира от космическия стартов комплекс 41 на станцията на космическите сили Кейп Канаверал във Флорида. ULA ще предава изстрелването на живо в YouTube и своя уебсайт, започвайки около 20 минути преди излитането. 

"Оборудван с мощни сканиращи и наблюдаващи инфрачервени сензори за наблюдение, за да защити нашата нация 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, SBIRS продължава да служи като острието на копието за глобално предупреждение за ракети, тъй като заплахите от балистични ракети се разпространяват по света“, пише ULA в преглед на мисията). "Тези инфрачервени сензори и други в съзвездие от геостационарни сателити събират данни, които позволяват на американската армия да открива изстрелвания на ракети, да поддържа защитата от балистични ракети, да разширява събирането на техническо разузнаване и да повишава осведомеността за ситуацията на бойното поле."

КОСМИЧЕСКИЯТ ТУРИСТИЧЕСКИ ПОЛЕТ NS-22 НА BLUE ORIGIN

Ракетата New Shepard на Blue Origin  ще изстреля космическия туристически полет NS-22 от стартовата площадка One на компанията близо до Ван Хорн, Тексас. Мисията ще лети с шестима пътници до суборбиталното пространство, предлагайки им невероятни гледки към Земята и няколко минути безтегловност, преди да се върнат у дома.

NS-22 е шестият космически туристически полет на Blue Origin, откакто компанията започна изстрелвания с екипаж. Пасажерите сае:

  • Коби Котън, съосновател на YouTube канала Dude Perfect;
  • Сара Сабри, основател на Deep Space Initiative и първият египтянин, летял в космоса;
  • Марио Ферейра, предприемач, който ще бъде първият португалец в космоса;
  • Ванеса О'Брайън, британско-американска изследователка, която е изкачила връх Еверест и се е гмуркала до Challenger Deep в океана;
  • Клинт Кели III, основател на проекта на DARPA Autonomous Land Vehicle за изследване на технологията за автономно шофиране;
  • Стив Йънг, бизнесмен и ресторантьор, който работи в Асоциацията за опазване на космическото крайбрежие.

ИЗСТРЕЛВАНЕ НА ЛУННАТА СОНДА ДАНУРИ НА SPACEX ЗА ЮЖНА КОРЕЯ

SpaceX ще затвори квартета за изстрелване на ракети в четвъртък, като изстреля мисията Korea Pathfinder Lunar Orbiter за Южна Корея на ракета Falcon 9. Излитането е планирано за 23:08 GMT от космическия стартов комплекс 40 в станцията на космическите сили на нос Канаверал във Флорида. Уебкастът за стартиране на SpaceX ще започне около 15 минути преди излитането на уеб страницата на компанията, можете също да го проследите на живо на страницата на KARI в YouTube.

Известна също като "Данури", южнокорейската лунна мисия е първата в страната, която се стреми отвъд ниската земна орбита. Мисията ще изпрати орбитален апарат до Луната, за да изследва магнитните аномалии на лунната повърхност и да търси места за кацане за бъдещи мисии.

Космическият кораб носи шест различни инструмента за изследване на Луната и се очаква да прекара една година в лунна орбита, изучавайки магнитната сигнатура на Луната, да търси воден лед на повърхността и да тества комуникационните технологии Земя-Луна. Мисията се ръководи от учени от Корейския аерокосмически изследователски институт.

Данури е второто изстрелване на SpaceX до Луната след изстрелването на компанията през 2019 г. на израелския лунен модул Beresheet. Макар SpaceX успешно да достави Beresheet до Луната, израелският спускаем модул в крайна сметка се разби в лунната повърхност. Израелската мисия Beresheet 2 се очаква през 2024 г.

SpaceX ще изстреля орбиталния апарат Данури по балистична траектория към Луната, като космическият кораб е предназначен за орбита на около 100 километра над лунната повърхност.

ДВЕ ИЗСТРЕЛВАНИЯ НА РАКЕТИ ОТ КИТАЙ

Китай може да изстреля нов сателит за наблюдение на Земята и експериментален космически самолет на две различни ракети в четвъртък.

Според сайта Everyday Astronaut, китайска ракета Long March 4B може да изстреля сателитната мисия на страната за изследване на земната екосистема през нощта на 3-4 август от Центъра за изстрелване на сателити Тайюан.

Ракета Long March 2F може също така да изстреля експериментален космически самолет за многократна употреба от китайския център за изстрелване на сателити Jiuquan по-късно в четвъртък, съобщи Everyday Astronaut.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини