От х:

Днес в x:

Най-малко 1486 лв. начална заплата за учител от 1 септември

Най-малко 1486 лв. ще получават учителите от 1 септември 2022 г. Това е увеличение с 5 процента в сравнение със сегашното стартово равнище. Средно с толкова ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Ръстът на заплатите в средното образование от 1 септември тази година е втори за тази година - над вече дадените 12,3 на сто от 1 април т.г.

Повишението беше договорено между министъра на образованието и науката и социалните партньори в анекс към действащия колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. Повишението стана възможно след актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. От предвидените в нея допълнителни средства 54,5 млн. лв. се разпределят за възнаграждения и осигурителни вноски за сметка на работодателя на педагогическия и непедагогическия персонал в училищата, детските градини и центровете за подкрепа.

Еднакво с учителските заплати сe увеличават възнагражденията на ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направлението "Информационни и комуникационни технологии", логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, рехабилитаторите на слуха и говора, и на треньорите по вид спорт в образователните институции.

Минималната основна заплата за старши учител и старши възпитател ще бъде 1533 лв., а за главен учител и главен възпитател - 1592 лв. За заместник-директор се предвиждат най-малко 1675 лв., а за директор - 1810 лв.

Индивидуалните основни работни заплати на непедагогическия персонал се увеличават с 4 процента.

Минимални основни заплати на педагогическия персонал:

 
                                                                    До 31 август 2022 г.                                        От 1 септември 2022 г.

Учител                                                        1415 лв.                                                            1486 лв. 

Старши учител и старши възпитател       1460 лв.                                                            1533 лв.

Главен учител и главен възпитател          1516 лв.                                                            1592 лв.

Заместник-директор                                  1595 лв.                                                            1675 лв.

Директор                                                     1724 лв.                                                            1810 лв.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Сп
    Спрете се
    4 -6
    09:05, 21 юли 2022
    Супер, продължавайте да давате все повече и повече на учителите, нищо, че резултатите от изпитите и матурите са все по-лоши и отчайващи. Парадокс е, че колкото повече незаслужено се вдигат учителските заплати с толкова пъти качеството на образованието пада. Не може хем да взимаш висока заплата, хем да ходят повечето деца по частни уроци. За другите хора увеличения или няма или нещо мижаво на няколко години веднъж, но вдигането на учителските заплати през няколко месеца е гарантирано. Нещо взе да писва....
  • 2
    До
    ДО СПРЕТЕ СЕ
    6 -2
    13:50, 21 юли 2022
    Щом е започнало да ти писва и нямаш увеличение на заплатата, що не вземеш да станеш учител, да видиш колко е увеличението.Увеличение само по новините, да се тупат политиците по гърдите.
    А забравих, сигурен съм, че и 1 месец няма да можеш да изкараш като учител и ще си сложиш въжето.
    Проблемът не е в учителите, а в Министерство на образованието, което е допуснало от години Америка за България и Отворено общество да определят какво ще учат децата ни.
    • До
      До до спрете се
      2 -5
      15:38, 21 юли 2022
      Аз се чудя ,защо има толкова обесени,а те били учители,на които им е писнало от живота:мноооого работа,малки заплати,гооолям стрес.
  • 3
    Ки
    Киро жарта
    3 -2
    17:30, 21 юли 2022
    На времето какви учители имаше, тва сегашните са кълба от нерви с вирнато до небето самочуствие и мислещи само за пари.
  • 4
    До
    ДО СПРЕТЕ СЕ
    3 -2
    15:29, 22 юли 2022
    Работят работниците, учителите учат.
    Щом ти се вижда,че мноооого малко работя учителите, стани учител.
    А относно стресът на който са подложени си напълно прав/а и съм съгласен с твърдението ти- лигави фолкродители и тръдно поносими деца на мутри, фолкаджйки и други тъпи парчета с огромно самочувствие.
    Това, че както във всички сфери, така и в образованието се назначават връзкарки с
    изказ и външен вид на фолкаджийки, не прави всички учители лоши.Всяко стадо си има и мърша.
    Но едно да знаеш едно, в Япония на императорът не се кланяли само учитите, зящото ако нямало учители, нямало да има и императори.
    Вдянали.
    • Пъ
      Пълен смях
      2 -1
      13:49, 23 юли 2022
      При това яростно защитаване на учителите е повече от ясно, че или си учител или учителка. За съжаление коментара ти е пълен с правописни грешки, което пък от друга страна е много показателно за грамотността на учителите. Както е писано в един от коментарите - нивото на учениците се определя от нивото на техните учители, случайности няма.
  • 5
    До
    ДО ПЪЛЕН СМЯХ
    2 -2
    23:33, 23 юли 2022
    Абсолютно нищо не си вдянал.
    Нито съм учител, нито учителка.
    И не ги защитавам яростно, просто изпитвам огромно уважение към учителите, разбира се с някои изключения, а именно учителки тип "фолкаджийки" и "мутреси".
    А забележката относно правописните грешки не е приета, защото повторението на една дума два пъти и пропускането на няколко букви, в никакъв случай не е в следствие на неграмотност.Има и други причини, примерно недоглеждане и бързане, но за това явно няма как да се сетиш.
    Много ви допуснаха учителите да им се бъркате в работата, ама така е като политиците и ръководителите в министерство на образованието, родители като вас и лигавите ви деца, да се държат в училище като диваци и мутри.
Последни новини