От х:

Днес в x:

Петков и Мицотакис пуснаха символично газа по интерконектора между Гърция и България

Министър-председателят в оставка Кирил Петков и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис участваха в церемония по приключване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Домакин на събитието бе една от газоизмервателните станции в гръцкия град Комотини, а в нея двамата премиера пуснаха символично газа да тече по трасето. 

Интерконекторът Гърция-България (IGB) е ключов енергиен мост, който е важен за Гърция, България, Балканите и Европа, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на церемонията по откриване на новия газопровод, свързващ град Комотини в Северна Гърция със Стара Загора в Южна България, съобщава АНА-МПА.

"Това, което откриваме сега тук, не е просто един газопровод, транспортиращ природен газ, а важен енергиен мост, който ще обедини географския юг със севера, като първоначално ще сближи Гърция с България, Атина със София", заяви Мицотакис, като добави, че важността на газопровода за двете страни проличава и от присъствието в Комотини днес на българския премиер Кирил Петков.

„Очаквам от началото на август вече да тече азерската газ“, отбеляза Петков пред българските журналисти. Според него, реализацията на този проект ще промени енергийната карта на региона и ще допринесе за реалната енергийна диверсификация на страната ни. 

На днешната церемония присъстваха още министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и ресорните министри на България и Гърция – Александър Николов и Костас Скрекас. 

От средата на юни текат първите тестове по цялата дължина на интерконектора с реални количества газ. Паралелно с довършването на строителните и пусково-тестовите дейности следва да се изпълнят и редица административни процедури до въвеждането му в търговска експлоатация. 

На 1 юли, след предварително съгласуване с Европейската комисия, регулаторните органи на Гърция и България издадоха официално съвместно решение, с което проектната компания ICGB е сертифицирана като независим преносен оператор. 

Въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция – България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури, като до тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    Хаха
    0 -1
    21:13, 8 юли 2022
    На видео репортажа от това събитие се видя, че те всъщност затварят крана, защото го завъртяха в посока на затваряне. Само да не е с обратна резба този кран.
    • Мо
      Молете се
      1 -1
      12:42, 9 юли 2022
      Да не почнат да ви плащат заплати -символично. Като няма газ за къв уй въртят тоя кран.

Още новини

Последни новини