От х:

Днес в x:

Пробив в аналоговия звукозапис. Диск на Боб Дилън беше продаден на търг за 1,77 млн. долара

Единственото копие на диск с песента "Blowin' In The Wind" на Боб Дилън, записан от певеца и автор на песни през 2021 г., беше продадено за 1,77 милиона долара на търг в Лондон, организиран от аукционна къща "Кристис", предаде Ройтерс. 

Сумата очаквано надхвърли предварителната оценка, която беше между 752 000 и 1,2 милиона долара. 

Търгът беше организиран от "Кристис" два дни преди 60-годишнината от записването на оригиналното парче. Първият студиен запис на фолклорната класика на Дилън от 1962 г. 

Дискът е записан в новия физически аудио формат Ionic Original, анонсиран наскоро като първият пробив в аналоговото възпроизвеждане на звук от над 70 години. Новото е носителят - за разлика от традиционните винилови грамофонни плочи, изработени от PVC, и компактдисковете, които съдържат пластмаса със слой метал, Ionic Originals се състои от "лак върху алуминиев диск, със спирала, гравирана в него от музика... която може да се чуе, като се постави стилус в спиралата и се завърти".

Според продуцента Джоузеф Хенри, известен като Ти Боун  Бърнет III, дисковете в новия формат улавят звука с по-добро качество, отколкото цифров носител, CD или винил. 

Съхраняван в изработена по поръчка специална кутия-чекмедже от орех и бял дъб, дискът е с гравирани подписи на носителя на "Грами" и Нобелова награда, музиканта и продуцента Ти Боун Бърнет III и мастеринг инженера Джеф Пауъл.

Говори се, че Боб Дилън е написал песента само за 10 минути в кафене в Гринуич Вилидж, Ню Йорк. Парчето е включено в албума "The Freewheelin" на Дилън от 1963 г. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини