От х:

Днес в x:

Приключиха пазарните консултации за новите български влакове

На 30 юни изтече крайният срок за получаване на предложения от всички заинтересовани страни за придобиване на нови влакове. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). Това е най-голямата задействана поръчка по Плана за възстановяване и устойчивост. Общият брой получени предложения по всички пет покани е 32.

Подобен тип пазарно проучване се провежда за пръв път от Министерството на транспорта, като целта му е да се постигне максимална прозрачност и ефективност при изразходването на обществен ресурс, както и да се привлекат за участие най-добрите български и международни компании, се посочва в съобщението.

Ще се възползваме в пълна степен от възможностите, които ни дава Законът за обществените поръчки, за да придобием най-модерните и сигурни влакове и оборудване при най-добри условия - и като цена, и като технологии, каза министър Николай Събев.

До изтичане на крайния срок своите индикативни предложения са подали големи световни производители и доставчици на подвижен състав и бордово оборудване като Alstom, CAF, Hyundai Rotem, PESA Bydgoszсz, Siemens Mobility, Škoda Transportation, Stadler Rail, Fabryka Pojazdow Szynowych - FPS Poznan, KONČAR - Electric vehicles Inc., Thales, Talgo, Express Service, Vossloh Locomotives GmbH, CZ LOKO a.s. и CRRC Corporation Limited.

След подробно разглеждане на всички предложения, предстои в кратки срокове МТС да обяви обществени поръчки по петте покани на обща стойност 1,7 млрд. лева. Очаква се до средата на 2026 г. България да има обновен железопътен парк от най-ново поколение.

По разпореждане на министър Николай Събев същият подход ще бъде приложен от националната компания „Железопътна инфраструктура“ и за двата проекта на компанията, одобрени по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те са за изграждане на интермодален терминал в Русе и за внедряване на ERTMS, ниво 2, в железопътния участък Русе – Каспичан.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини