От х:

Днес в x:

Педиатрите от Хасково започват проучване на 9 и 18-месечни за ранна диагностика в развитието

Изображение 1 от 4

    Педиатрите от Хасково започват проучване на пациентите си на 9 и 18-месечна възраст. Целта му е да се установи развитието на децата и да се засекат евентуални рискови групи. Те ще бъдат насочени към специалисти.

    То е част от проекта за изследване и анализ на пилотно въвеждане на скрининг за проследяване на детско развитие "Въпросник по възрасти и етапи“ на УНИЦЕФ България, който се изпълнява съвместно с Медицински университет- Пловдив.

    На среща днес с детските лекари от Хасково стана ясно, че първата цел на наблюдението е то да установи дали е удачен вариантът за въвеждането и прилагането на скрининг инструмент за детско развитие във възрастта 0-3 години в лекарските практики в община Хасково и още четири общини в страната, включени в пилотния проект. В тези общини има вече обучени екипи, които при нужда ще помагат да педиатрите за провеждането на изследването. То ще се осъществи посредством въпросник, който ще бъде раздаден за попълване на родителите на децата от пациентските листи на местните педиатри, които са на 9 месеца и година и половина. Резултатите от анкетите нямат за цел да поставят диагноза, а да открият дали има и ако е така какво е нивото на риск от изоставане в развитието на детето, посочи водещият на обучението проф. Иван Иванов, специалист по педиатрия и детска неврология към Клиника по педиатрия и генетични болести, УМБАЛ „Свети Георги”в Пловдив.

    По-дългосрочната цел на проекта е прилагането на метода да бъде установен в педиатричните практики в страната и при засичане на риск за проблем, детето да бъде насочвано към общностните центрове и ресурсните екипи, които в момента основно се занимават с това.

    Управителят на Общностния център за подкрепа на деца и родители в Хасково Мирослава Мачева е сред специалистите, които вече прилагат скрининг инструмента за детско развитие. Тя обясни, че той се използва успешно в редица държави, сред които САЩ и Португалия. „Идеята на прилагането на този скринингов механизъм е ранното идентифициране на проблемите при децата и те да бъдат насочени към екипите за ранна детска интервенция, които вече имат специфични познания“, обясни тя.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини