От х:

Днес в x:

Турция преговаря с 10 страни за аренда на земи за отглеждане на различни селскостопански култури

Турските власти водят преговори с десет страни, включително с Украйна, за аренда на земи за отглеждане на различни селскостопански култури, съобщават днес турските вестници "Хюриет" и "Тюркийе".

В чужбина се планира да бъдат отглеждани главно селскостопански култури, които по климатични или други причини, е трудно или невъзможно да се отглеждат в Турция, уточнява "Тюркийе".

По информация на в. "Хюриет" преговори за аренда на земи се водят и със страни от Латинска Америка и Африка. В чужбина се планира да се отглежда слънчоглед, царевица, захарна тръстика, ананаси, манго, авокадо и др. Голяма част от тези продукти ще бъдат отглеждани за износ.

Въпросът, свързан с арендата на земи, е бил обсъждан по време на скорошното посещение в Турция на президента на Венецуела Николас Мадуро в Турция, посочва "Хюриет".

Министерството на селското стопанство и земите на Венецуела е предложило на Турция да вземе под аренда 400 хиляди хектара селскостопански площи.

Министърът на селското стопанство и земите Уилмар Алфредо Кастро Сотелдо е предложил при произведени 100 килограма пшеница 70 кг. от произведеното да е за Турция, а 30 кг. да остават за Венецуела.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини