От х:

Днес в x:

Бежанският лагер в Харманли с по-малък капацитет за настаняване

Изображение 1 от 5

    Бежанският лагер в Харманли е с намален капацитет от 2500 места на 1676. Това се е наложило заради засечени при проверка сгради, които не отговарят на условията по Европейската директива за пребиване на търсещи закрила. Информацията стана ясна при посещението на място днес на заместник- председателя на Държавната агенция по бежанците Димитър Киров. Той беше част от Парламентарната комисия за контрол над службите, която проведе изнесено заседание.

    Според последните данни общо настанените в поделенията под шапката на Държавната агенция за бежанците към първи юни у нас са 1575 души. Сред тях има 402 деца.

    Към момента капацитетът на бежанските лагери е изпълнен на 38 %.

    Най-много са пребиваващите от Сирия, Афганистан, Мароко и Ирак.

    В лагера в Харманли има 748 настанени, което означава, че местата там са запълнени на 45 %. 133 са децата. 732 от всички обитатели на този център са от Сирия, стана ясно днес. 7928 души са подали заявление за закрила към първи юни, като сред тях е най-голям броят на гражданите от Афганистан.

    С 38 % е намалял бежанският поток от април до сега към страната ни.

    Грешно решение е да се ползват държавни бази за настаняване на бежанците от Украйна у нас. Тъй като се пренебрегват много законови изисквания-прекратява се времето за отдих на работещите в тях, смята депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на Парламентарната комисия за контрол над службите Десислава Танева, която също беше в Харманли.

    „Апелът към проява на хуманност към държавните служители-призивът да си дарят заплатите преди, а сега -да се хуманни, е некоректен на фона на това, че правителството не взима адекватни решения“, смята Атанасова. По мнението й предложеният подход от опозицията относно справяне с настаняването на украинските бежанци у нас, а именно да се дадат повече правомощия и ресурс на общините за овладяване на ситуация, е по-подходящ.

    Междувременно от парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ посочиха в позиция по повод поисканото днес изслушване на Калина Константинова от ГЕРБ-СДС, че е „изключително грозно е да се използва процесът по преместване на украинските граждани за политически атаки, за всяване на напрежение, особено на фона на свършеното до момента.“

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Въ
      въпроси
      11 0
      08:49, 3 юни 2022
      този лагер само за арабски бежанци ли е, защо да не се настаняват там и украинци, те също са бежанци!
    • 2
      11
      1111
      8 -1
      09:28, 3 юни 2022
      Защо Европа не се интересува, нашите заплати да са европейски, а се интересува условията на бежанците да са европейски.....
    • 3
      Ел
      Елисавета Белобрадова
      0 0
      10:04, 24 фев 2023
      Най-некадърното ръководство на агенцията.Целия град Харманли знае, че Тинков, Тошева и Киров са трафиканти.
    Последни новини