От х:

Днес в x:

Властта на границата заради проблемите с опашките на камионите

Министърът на транспорта на България Николай Събев е с визата днес по границата ни с Турция. На територията на Хасковска област се намира най-натовареният сухоземен гранично-контролно пропускателен пункт в Европа –„Капитан Андреево“. През последните седмица там обаче се образуват тежки натрупвания от камиони, а основната причина за това е решението на държавата да поеме контрола върху фитосанитарните проби на превозваната към страната и Западна Европа продукция.
Частната фирма , която години наред обслужваше тази контролна зона беше отстранена, но това доведе до липса на лаборатория директно на пункта. Пробите се носят в референтната национална лаборатория и това е предпоставка за част от забавянето.
Министърът на транспорта Николай Събев има среща за обсъждане на проблема със заместник-министърът на търговията на Турция Туна Турагай, с представители на властта в Одрин и митническите власти в съседната държава.
За решаване на проблемите с времето за преминаване между България и Турция през февруари министър Николай  Събев вече се срещна с турския си колега Адил Караисмаилоглу. Двамата подписаха споразумение, в което страната ни пое ангажимент в рамките на половин година да бъде увеличен с 30 %  пропускателният капацитет на ГКПП "Капитан Андреево", а на пункта при Лесово - със 100 %. А също и да бъде координирана система за „управление на опашките“ на принципа “първият пристигнал, първи ще премине“.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини