От х:

Днес в x:

Румъния първа в ЕС ще строи АЕЦ с модулни реактори

Северната ни съседка Румъния е на път да изгради първата атомна електроцентрала в Европа, базирана на малки модулни реактори. В началото на седмицата американската компания NuScale Power и румънските Nuclearelectrica и E-INFRA подписаха меморандум за разбирателство относно подготовката на площадка за изграждане на модерната АЕЦ.

Миналата година Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA) отпусна на Румъния безвъзмездна помощ от 1,2 милиона долара, за да намери място за изграждане на първите в ЕС малки модулни реактори по проекта на NuScale. Мястото вече е избрано – в Дойчету, на 90 км от Букурещ, съобщи World Nuclear News.

Решено е там да се построи модерна ядрена електроцентрала на мястото на бивша ТЕЦ. Меморандумът, подписан от страните, ще позволи на участниците в проекта да извършват инженерни проучвания, технически анализ и други дейности, за да обосноват избора си.

MMP технологията на NuScale е първата по рода си, одобрена от Комисията за ядрено регулиране на САЩ през август 2020 г. В момента NuScale подготвя документи за получаване на разрешение за изграждане на атомна електроцентрала от шест модула в САЩ на площадката на Националната лаборатория в Айдахо. Заявлението за започване на строителството на реактора трябва да бъде подадено през 2024 г., а пускането на централата е насрочено за 2029 г.

Реакторът NuScale в Румъния ще генерира 77 MWe, докато шестте модула ще осигурят 462 MWe. Приблизително толкова произвежда старата ТЕЦ, използвайки изкопаеми горива. Новата атомна електроцентрала ще произвежда същата мощност без вредни емисии. Предвижда се електроцентралата да заработи преди края на десетилетието.

Ядрените планове на Румъния не се ограничават само до нейната територия. Страната мечтае да стане център на нов ядрен ренесанс в Европа. По-точно център за разпространение на нови ядрени технологии, базирани на реактори от NuScale.

В момента Румъния създава център за обучение на нови кадри. Симулатор на диспечер на NuScale АЕЦ ще бъде доставен на Техническия университет в Букурещ за обучение на инженери. Това ще бъде първият симулатор на NuScale, доставен извън САЩ.

Реактори NuScale също планират да внедрят Полша, България и Украйна. Последната вече получи грантове от САЩ за изготвяне на разрешителни и търсене на площадки за изграждане на реакторни блокове.

Източник: technews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини