От х:

Днес в x:

Над 260 украински бойци са изведени от Азовстал

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че евакуацията на бойците от "Азовстал" към контролирана от сепаратистите територия е спасила животите им, предаде Асошиейтед прес.

Повече 260 украински бойци, включително някои, които тежко ранени, са били евакуирани вчера от стоманодобивния завод в Мариупол и отведени в контролирана от Русия територия, съобщиха украинските въоръжени сили.

Общо 53 ранени украински военни са били евакуирани към болница в Новоазовск и още 211 са били откарани към Оленовка, каза украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр. Тя добави, че ще започне процедура по размяна на всички евакуирани без да дава повече подробности.

"Украйна се нуждае украинските герои да оцелеят. Това е нашият принцип", каза Зеленски в своето вечерно обръщение. "Нашите въоръжени сили и разузнаване започнаха операцията по спасяване на защитниците на Мариупол. Работата по прибирането на момчетата у дома продължава и тя изисква деликатност и време", добави той.

Украинското военното командване рано тази сутрин заяви, че мисията за защита на обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" от "героите на нашето време" в стратегическото южно пристанище Мариупол е приключила и обеща да спаси военнослужещите, които все още са в капан, предаде Ройтерс.

Снощи високопоставен командир на украинските сили под стоманодобивния комплекс Азовстал заяви, че изпълнява заповедите на украинското върховно командване, за да спаси живота на военнослужещи, но не спомена предаване, съобщи Ройтерс.

"Главното е да се разберат всички рискове, дали има план Б, дали сте напълно решени да следвате този план, който трябва да позволява изпълнение на поставените задачи и да опазва живота и здравето на военнослужещите", заяви Денис Прокопенко, командир на полка Азов, във видеозапис, публикуван в социалните медии.

"Това е най-високото равнище на ръководене на войските. Още повече, когато решението ви е одобрено от висшето военно командване", добави той.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Фо
    Фотева
    3 -8
    07:23, 17 май 2022
    До последно се бият и защитават своята родина. Виж коментара
    • По
      последно ли?
      6 -2
      10:20, 17 май 2022
      До последно ли? Те са предават в плен! Или полит-коректното е евакуация?
    • Ти
      Тия щяха да стигат до Москва
      0 -1
      18:41, 17 май 2022
      Не успяха както оня лудия с белите долни гащи и ненормалния с перчема и мустака. Затова пък Руснаците стигнаха до тях. Както се казва- " Внимавай с кого си пожелаваш да се срещнеш "
  • 2
    Да
    Да бе да
    4 -2
    13:33, 17 май 2022
    Като четох изявлението на зеленият клоун,останах с идеята, че наистина са спасили бандерите.
    После обаче стана ясно, че правителството в Киев ги е отписало отдавна.
    Как ще ги спасяват- явно само на думи.
    Там пропагандата на Киев е най-силна.
    То не бяха героите от Змийският остров,то не беше духът на Киев,то не беше канадският супер снайперист.Сега - нуждаем се от "живи" герои.
    Че той самият зеленски ги погреба повечето.
    Абе , голям бой им дръпнаха на руснаците!
    • Не
      Не бе не
      2 -1
      17:55, 17 май 2022
      И ти си жертва на руската пропаганда, но за съжаление не ти стига IQ-то за да го разбереш.Само промит мозък може да подкрепя болния лидер на Русия и техните безчинства в чужди държави.
Последни новини