От х:

Днес в x:

С концерти Димитровград и Хасково отбелязват Денят на Европа

Изображение 1 от 6

    С концерти отбелязват 9-ти май-Денят на Европа в Хасково и Димитровград.
    Така двата града се присъединяват към европейските инициативи, посветени на 70-годишнината от историческата Декларация на френският министър на външните работи Робер Шуман от 9 май 1950 година. В нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС). Тя предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички, основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург.
    В Декларацията на Шуман се излага идеята за ново политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз.  Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. 
    С едночасова програма на детските градини под мотото Ние-децата на Европа“днес преди обед в Димитровград беше отбелязана историческата дата.
    Тази вечер в Хасково под диригентството на маестро Цанислав Петков  предстои празничният концерт на Камерния оркестър „Музиката на Европа“. Началото му е в 19 часа в залата на Театър  „Иван Димов“. Ще  прозвучат произведения от Н. Нилсен и Б. Барток. В Празничния ден очаквайте и концерт за маримба от Е. Сежурне – солист на маримба - Велислав Годжунов.
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини