От х:

Днес в x:

Камерен оркестър Хасково посвещава концерт на Деня на Европа

На Деня на Европа-9-ти май е посветен концертът на Камерния оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков.

Поканата е за 10-ти май от 19 часа на сцената на театър „Иван Димов“.

Солисти са Виктор Василев – цигулка и Митко Чикчев – виола.

В програмата на „Музиката на Европа“ са включени произведения на А. Вивалди, Ф. Менделсон, К. Сен-Санс и Ат. Атанасов.

На 9-ти май през 2021 година гражданите на Европейския съюз отбелязват 71 години от произнасянето на историческата Декларация на външния министър на Франция Робер Шуман през 1950 година.

В своя реч в Париж той споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Идеята на Шуман поставя началото общността, която днес наричаме Европейски съюз.

За да отбележат Деня на Европа институциите на ЕС в Брюксел и Страсбург отварят врати за обществеността и организират различни събития през целия май месец.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и у нас. Тази вечер сградата на НДК в столицата ще засвети в цветовете на европейския флаг.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Не
    неблагодарен е българина
    8 -7
    11:53, 9 май 2021
    един път от башибозука. втори път от хитлер. и за капак пак забрави на кого дължи освобождението си.
    • Така наречените "освободители" ни поробиха и затвориха зад желязната завеса да тънем под руския ботуш! България от швейцария на балканите стана задунайска република на Брежнев и Путин.
  • 2
    Vv
    Vvv
    5 -1
    10:26, 10 май 2021
    До ТИ: руски ботуш не е имало - само 2 г. временно руско управление. Ако не беше то, сега щеше да си рязяняк (може и да си) и майка ти нямаше да знае, от кой читак си..
  • 3
    До
    до VVV
    1 -3
    13:40, 10 май 2021
    До сега не съм срещал русофилска тиква , която да може да отговори, как тъй за 500 години българите не са заличени като народ, обаче видиш ли ако не бил дошъл гопника след 500 години и вече след още 100 години нямало да има българи .
    Гопника много пъти е бил на Балканите преди освобождението и нито веднъж не е споменавал дори за българите.
    С Будапещенска конвенция и Лондонско споразумение лично Русия определя разпокъсването на България, а Сан Стефанкса България съществува само в празните русофилски глави - след 3-ти март цяла Македония остава под османско управление и с османски войски.Дори във Варна и Шумен и почти цялото лудогорие след освобождението остават турски гарнизони и под турско управление - това е Сан стефанска България - всички чакат Берлинския конгрес , на който вече Русия се договорила с Лондонското споразумение ( разсекретено едва през 60-те години ) да ни разделят .
    По време на Съединението не кой да е, а Русия на Цариградската конференция се опитва да насъска Османската империя да ни нападне и като не успява кара протежето си Сърбия.
    Единствената държава, която къса дипломатически отношения с България за период от 10 години в знак на протест заради Съединението е Русия - факт !
    Хайде огъзвайте се в поза партер в посока изток и без смазка
  • 4
    Ур
    Урсула фон дер *****
    1 -1
    15:00, 10 май 2021
    Аркадаш изглежда ти си одупен на европейските си господари Чудя се какво прлавиш още тук а не си в Европата Иди там и лижи задниците им
  • 5
    Лу
    Луфтфафла
    0 0
    15:32, 10 май 2021
    Кир Стефчо,как си с халката.
Последни новини