От х:

Днес в x:

21 °C

Камерен оркестър Хасково посвещава концерт на Деня на Европа

На Деня на Европа-9-ти май е посветен концертът на Камерния оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков.

Поканата е за 10-ти май от 19 часа на сцената на театър „Иван Димов“.

Солисти са Виктор Василев – цигулка и Митко Чикчев – виола.

В програмата на „Музиката на Европа“ са включени произведения на А. Вивалди, Ф. Менделсон, К. Сен-Санс и Ат. Атанасов.

На 9-ти май през 2021 година гражданите на Европейския съюз отбелязват 71 години от произнасянето на историческата Декларация на външния министър на Франция Робер Шуман през 1950 година.

В своя реч в Париж той споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Идеята на Шуман поставя началото общността, която днес наричаме Европейски съюз.

За да отбележат Деня на Европа институциите на ЕС в Брюксел и Страсбург отварят врати за обществеността и организират различни събития през целия май месец.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и у нас. Тази вечер сградата на НДК в столицата ще засвети в цветовете на европейския флаг.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Не
  неблагодарен е българина
  8 -7
  11:53, 9 май 2021
  един път от башибозука. втори път от хитлер. и за капак пак забрави на кого дължи освобождението си.
  • Така наречените "освободители" ни поробиха и затвориха зад желязната завеса да тънем под руския ботуш! България от швейцария на балканите стана задунайска република на Брежнев и Путин.
 • 2
  Vv
  Vvv
  5 -1
  10:26, 10 май 2021
  До ТИ: руски ботуш не е имало - само 2 г. временно руско управление. Ако не беше то, сега щеше да си рязяняк (може и да си) и майка ти нямаше да знае, от кой читак си..
 • 3
  До
  до VVV
  1 -3
  13:40, 10 май 2021
  До сега не съм срещал русофилска тиква , която да може да отговори, как тъй за 500 години българите не са заличени като народ, обаче видиш ли ако не бил дошъл гопника след 500 години и вече след още 100 години нямало да има българи .
  Гопника много пъти е бил на Балканите преди освобождението и нито веднъж не е споменавал дори за българите.
  С Будапещенска конвенция и Лондонско споразумение лично Русия определя разпокъсването на България, а Сан Стефанкса България съществува само в празните русофилски глави - след 3-ти март цяла Македония остава под османско управление и с османски войски.Дори във Варна и Шумен и почти цялото лудогорие след освобождението остават турски гарнизони и под турско управление - това е Сан стефанска България - всички чакат Берлинския конгрес , на който вече Русия се договорила с Лондонското споразумение ( разсекретено едва през 60-те години ) да ни разделят .
  По време на Съединението не кой да е, а Русия на Цариградската конференция се опитва да насъска Османската империя да ни нападне и като не успява кара протежето си Сърбия.
  Единствената държава, която къса дипломатически отношения с България за период от 10 години в знак на протест заради Съединението е Русия - факт !
  Хайде огъзвайте се в поза партер в посока изток и без смазка
 • 4
  Ур
  Урсула фон дер *****
  1 -1
  15:00, 10 май 2021
  Аркадаш изглежда ти си одупен на европейските си господари Чудя се какво прлавиш още тук а не си в Европата Иди там и лижи задниците им
 • 5
  Лу
  Луфтфафла
  0 0
  15:32, 10 май 2021
  Кир Стефчо,как си с халката.

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини