От х:

Днес в x:

Илън Мъск купува Twitter за 44 млрд. долара и планира сериозни промени

Twitter обяви, че е сключила окончателно споразумение, според което компанията ще бъде придобита изцяло от Илън Мъск. Цената е 54.20 долара на акция в брой в сделка на стойност приблизително 44 млрд. долара. След приключване на сделката Twitter ще стане частна компания и няма да се търгува на борсата.

Брет Тейлър, независим председател на съвета на Twitter, смята, че управителният съвет на Twitter е провел "обмислен и изчерпателен процес" за оценка на предложението на Илън с фокус върху стойността, сигурността и финансирането. "Предложената транзакция ще осигури значителна парична премия и ние вярваме, че това е най-добрият път напред за акционерите на Twitter", споделя Тейлър в документ публикуван на страницата на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ.

"Свободата на словото е основата на функциониращата демокрация, а Twitter е цифровият градски площад, където се обсъждат въпроси, жизненоважни за бъдещето на човечеството", коментира по повод сделката Илън Мъск. "Искам също така да направя Twitter по-добър от всякога, като подобря продукта с нови функции, като направя алгоритмите с отворен код, за да повиша доверието, да победя спам ботовете и да удостоверя автентичността на всички хора. Twitter има огромен потенциал - с нетърпение очаквам да работя с компанията и общността на потребителите, за да го отключа."

Какво се случи

В началото на април Мъск обяви, че е придобил дял от около 10% в социалната медия (3.3 млрд. долара). Няколко дни по-късно основателят на Tesla и SpaceX заяви, че ще опита да закупи компанията в сделка за около 44 млрд. долара. "Нямам намерения да играя игри, това е последната ми оферта", заяви Мъск в разговор с изпълнителния директор на компанията Параг Агравал.

Въпреки първоначалния план, в който управлението на Twitter планираше да спре сделката с най-различни прийоми като прилагането на стратегия "отровно хапче", термин, който се свързва с тактика за защита, използвана от компаниите, за да предотвратят или обезкуражат потенциално враждебно поглъщане, бордът на директорите на компанията, основана от Джак Дорси, изглежда, е променил мнението си.

Мнението на инвеститорите

"За Twitter проблемите може да се дължат на страха от продължаване на проблемите, свързани с промените в проследяването на iOS на Apple, както и на акциите, които продължават да поевтиняват, след като публикуваха две разочароващи тримесечия, както и неотдавнашната смяна на главния изпълнителен директор (основателят Джак Дорси се оттегли и е наследен от дългогодишния технически директор Параг Агравал)", посочва Мич Рубин, портфолио мениджър и главен инвестиционен директор в River Park, хедж фонд.

"Инвеститорите продължават да са загрижени за ангажираността на потребителите на платформата, тъй като общият брой активни дневни потребители с възможност за монетизация (monetized daily active users) нарасна с 13% през 2021 г. до 211 милиона в съответствие с очакванията, но все още e под дългосрочната цел на ръководството за 20% ръст", допълва в документ до инвеститорите Рубин.

Относно сделката

Транзакцията, която единодушно e одобрена от съвета на директорите на Twitter, се очаква да приключи през 2022 г. според документи, изпратени до SEC. Естествено все още тя зависи от няколко условия. Първо сделката трябва да бъде приета от акционерите на Twitter, както и да получи нужните регулаторни одобрения. Според документите, подадени до регулатора, Илън Мъск е осигурил около 25.5 млрд. долара финансиране с дълг и предоставя около 21 млрд. долара собствен капитал.

Twitter планира да публикува резултатите си за първото тримесечие на 2022 г. преди отварянето на пазара в САЩ на 28 април 2022 г. "В светлината на висящата сделка, обявена днес, Twitter няма да проведе съответен конферентен разговор с инвеститорите", казват от компанията.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини