От х:

Днес в x:

24 април е Международен ден в памет на жертвите на Арменския геноцид

Изображение 1 от 2

    107 години от Арменския геноцид се навършват на днешния 24 април.

    В църква "Сурп Степанос" в Хасково хората от арменската общност в града отдават поклон пред жертвите, дал народът им по време на Първата световна война в Османската империя.

    Арменският геноцид се характеризира с масови кланета и насилствена депортация на над 1 000 000 арменци, извършени от турските власти в периода 1915 и 1916 г. Репресиите срещу арменското население започват няколко години преди това, в края на 19 век. Жертвите през този период са около 300 000 души. Между 1895 и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца, много други са изселени. 

    Арменската общност в Хасково започва да се формира от 1882 г., когато в града идват първите прокудени от градовете си в Османската империя семейства. В периода между 1910 и 1931 г. в града живея вече  близо 2000 арменци, прокудени от Родосто, Бандърма, Адапазар. Те изграждат своя църква, училище, детска градина, театрална трупа, читалище и спортна организация.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ко
      Кочо
      9 -21
      13:56, 24 апр 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Аз
        Аз
        9 -3
        08:38, 25 апр 2022
        Защо? Какво са ти направили хората?
      • 33
        333
        7 -1
        16:57, 25 апр 2022
        Кочо, ти си мишка умряла! Тебе защо са те родили направо не знам, торба с *****!
      • 12
        12345
        6 0
        17:20, 25 апр 2022
        Зареди прости хора като Кочо, има войни, бедност и въобще всички кофти неща, които се случват на тази иначе толкова красива планета! Омразата ще погуби света, рано или късно, това е неизбежно!
      • До
        До Кочо
        4 0
        11:44, 26 апр 2022
        Кочо, тебе баща ти те е правил, точно когато не му се е правило с*кс, затова имаш отклонения в умствените способности!
    • 2
      Ro
      Rolex
      3 -7
      17:37, 25 апр 2022
      Арменски геноцид никога не е имало. Понеже арменци... Виж коментара
      • Si
        Sitizen
        4 -2
        19:39, 25 апр 2022
        Да се обобщава е най-неприемливото! Не може "един да яде свинско, а друг зеле и да се брои че са яли средно свинско със зеле!" Когато има виновни, следва те да бъдат наказвани, а не целия народ! Няма да изброявам колко държави са признали извършения над арменския народ геноцид в Османската империя. Само да изтъкна, че във Франция е подсъдно отричането на съществуването на цитирания геноцид!
      • Ro
        Rolex
        2 -4
        20:19, 25 апр 2022
        Признали са го същите тия държави, които са били позорно победени от Турция в Чанаккале - 4-5 държави, в които са разрешени и хомосексуалните бракове - който брачен съюз е точно толкова реален колкото и вашия геноцид. За сметка на тези 4-5 държави ООН отхвърли искането на армения за признаване на гоницида... както и много други държави.
        Крайно време е да седнете и, да научите значението на думата Геноцид, след 50 години ще се говори за украинслия геноцид, който би бил само във въображението на украинците.
        Ако човекоподобните наричащи себе си арменци, не извършваха терористични атаки и масови убийства над местното население в Османската империя, нямаше да се провеждат военни операции срещу тях.
        А това, че "да се обобщава не било приемливо", е признание от ваша страна за моята правота!
        Нима всички тези извегщини извършени от арменски военни части, и терористични атаки са били действия на отделни личности, а не на една "държава"?
        Били са съзнателни, целенасочени посегателства на една държава срещу гражданите, суверинитета, териториалната цялост и сигурността на друга държава!!
        В резултат на което, за малко не са ви вписали в червената книга като изчезващ вид животни. И точно с тази типична арменска наглост и гьонсуратлък, се оповавате на това, че 5 държави били казали, че имало геноцид, защо не отбелязахте, че ООН отхвърля многократно това ваше искане, както и Франция го е правила преди това, България също не е признала "арменския геноцид".
        При сегашната гео-политика до 50г. армения ще бъде разделена между Азербейджан и Турция. И тогава вероятно наистина, ще има арменски геноцид.
      • Si
        Sitizen
        4 -1
        09:51, 26 апр 2022
        До Ролекс : „На 24 април 1915 г. османските власти арестуват арменски интелектуалци и обществени водачи в Константинопол. Така започна арменският геноцид – едно от най-тежките масови зверства на 20-ти век. Днес си спомняме за милион и половина арменци, които бяха депортирани, избити или тръгнали към смъртта си в кампания на унищожение, и скърбим за трагичната загуба на толкова много животи.... "Джо Байдън
        За каква държава говорите, говорим за граждани на същата държава, извършила насилието! Съжалявам Ви, че тайте толкова злоба в душата си!
      • До
        До Rolex
        4 -1
        10:13, 26 апр 2022
        Момче, не знам от махалата ли си или от другаде, ама си личи от самолет, че си прост като галош! Има тонове исторически книги, които доказват на 100%,че е имало геноцид! И не само над арменци, ами над евреи и над кюрди! Не са го признали 4-5 държави, ами над 30 в това число, САЩ, Русия, Канада, Австралия и в почти всяка една държава има партия която го е признала! В това число ВМРО в България! Даже в Турция си го признават, да си чувал за Орхан Памук?
    Последни новини