От х:

Днес в x:

Байдън обяви нов пакет от 800 милиона долара военна помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви допълнителни 800 милиона долара за военна помощ за Украйна.

Новият пакет ще включва тежки артилерийски оръжия, десетки гаубици, 144 000 патрона и тактически дронове, каза Байдън, докато представяше актуализация за усилията на САЩ, свързани с руската инвазия.

Байдън каза: "Сега сме в критичен период от време, когато (руските сили) ще подготвят сцената за следващата фаза на тази война. Съединените щати и нашите партньори и съюзници се движат възможно най-бързо, за да продължат да предоставят на Украйна необходимото оборудване, нужното на нейните сили, за да защитят нацията си."

Това идва само седмица след като САЩ обявиха предишни 800 милиона долара за подкрепа на Украйна, които включват артилерийски системи, артилерийски снаряди, бронетранспортьори и безпилотни лодки за брегова отбрана.

Байдън каза, че е "съмнително" дали руският му колега Владимир Путин контролира обсадения пристанищен град Мариупол: "Съмнително е дали той контролира Мариупол. Все още няма доказателства Мариупол да е напълно паднал".

Коментарите на Байдън идват, след като Путин обяви победа в Мариупол по-рано днес, обявявайки града за "освободен" след близо два месеца обсада, въпреки че стотици защитници все още се крият в гигантския комбинат "Азовстал".

Американският лидер призова Путин да позволи хуманитарна помощ в Украйна, за да могат хората, укриващи се в "Азовстал", да могат да излязат.

Коментари в сайта (5)

Последни новини