От х:

Днес в x:

Британското разузнаване: Русия иска значими успехи във войната преди 9 май

Русия вероятно искат да постигне значителни успехи във войната в Източна Украйна преди 9 май, по-нататъшните решения ще зависят от това, съобщи британското министерство на отбраната в Twitter, позовавайки се на данни на разузнаването.

"Русия вероятно иска да покаже значителен напредък навреме за годишните си чествания на Деня на победата на 9 май. Това може да повлияе на това колко бързо и агресивно провеждат операции в подготовка за тази дата“, се казва в ежедневния доклад за сътуацията в Украйна.

Руските сили сега настъпват от местата си на дислокация в Донбас към Краматорск, който продължава да страда от постоянни ракетни атаки.

Продължава високото ниво на руска въздушна активност, с което Русия се стреми да осигури въздушна подкрепа за офанзивата си в Източна Украйна и да потисне и унищожи украинските средства за противовъздушна отбрана.

Сакралната дата 9 май

След провалилия се план на Кремъл за бързо превземане на Украйна, е наложително Путин да успее в Донбас и в Мариупол. И това трябва да стане преди 9 май, за да се представи това на руската публика като победа, написа Bloomberg преди седмица, когато светът още асимилираше новината за потъването на флагмана на руския военен флот - ракетния крайцер "Москва". В този случай обаче руските войски рискуват да повторят някои от грубите си грешки, допуснати от командването в началото на войната на 24 февруари, пише изданието, като коментира специфичната за сезона кал в Украйна и ролята на новия командир с брутална слава от Сирия - генерал Александър Дворников. Оттогава и украинските военни, и европейските лидери очакват мащабна руска офанзива в Луганск и Донецк, след като успее да попълни и прегрупира силите си - допреди два дни, когато и Русия, и Украйна заявиха, че войната за Донбас е навлезла във втора фаза. И изглежда, че няма да има спиране на огъня за Великденските празници. Украйна остава твърдо на позиция, че няма да даде на Путин и парче от своя земя, а преговорите сякаш буксуват. Междувременно в Москва се готвят за парада на 9 май.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ве
    Великденски таралеж
    2 -1
    18:33, 21 апр 2022
    Путин вее е гризнал слънцето олигарсите му точат брадвата и чакат удобния момент.
  • 2
    Кр
    Крум
    3 0
    08:28, 24 апр 2022
    британското разузнаване твърдеше, че в Ирак има химически оръжия и че българин е организирал атентата срещу папата. Фашистки боклуци!
Последни новини