От х:

Днес в x:

Шойгу докладва, че Мариупол е "освободен", Путин отмени щурма на Азовстал

Русия е превзела Мариупол, докладва на Владимир Путин министърът на отбраната Сергей Шойгу, съобщи Ройтерс, цитирайки Интерфакс.

"Мариупол е освободен от въоръжените сили на Руската федерация и силите на Донецката народна република", каза Шойгу, цитиран от руски медии.

По думите му "остатъци от националистическите формации" са се укрили в индустриалната зона на завод Азовстал.

"Днес целият Мариупол е под контрола на руската армия, народната милиция на Донецката народна република, а територията на завод Азовстал с намиращите се останки от националисти и чуждестранни наемници е надеждно блокирана."

Шойгу отбеляза, че през последните два дни руската страна е обявила режим на прекратяване на огъня от 14:00 до 16:00 часа, всички военни действия са прекратени и са отворени хуманитарни коридори за извеждане на цивилни, които може да се намират на територията на Азовстал.

Според него към момента на обкръжаването на Мариупол числеността на групировката на украинските сили и чуждестранни наемници е била около 8100 души. "При освобождаването на града бяха унищожени над 4000, 1478 се предадоха, останалата група от над 2000 души беше блокирана в индустриалната зона Азовстал“, докладва Шойгу.

Шойгу каза, че руските войски се нуждаят от три до четири дни, за да завършат работата по Азовстал: "Що се отнася до избягалите в завод Азовстал: [те] са блокирани там изцяло и по целия периметър. Трябват ни около три-четири дни, за да завършим тази работа с Азовстал".

"Въоръжените сили на РФ и частите на републиките на Донбас в Мариупол взеха всички мерки за защита на населението", докладва още Шойгу на Путин. Той отбелязва също, че Русия е успяла да евакуира 142 711 цивилни от Мариупол. 

Президентът Путин е наредил на руските военни да отменят плановете за щурмуване на "Азовстал" и е заявил, че вместо това иска да продължи блокадата му, съобщи БТА.

"Считам предложеното щурмуване на индустриалната зона за неуместно. Заповядвам да се отмени", заповяда върховният главнокомандващ на РФ. Путин обясни заповедта си с съображения за спасяване на живота на руските военни. "Няма нужда да влизат в тези катакомби и да пълзят под земята през тези индустриални съоръжения", подчерта президентът.

"Блокирайте тази индустриална зона, муха да не може да прехвръкне", нареди той.

Путин също така инструктира Шойгу още веднъж да покани всички, които все още не са сложили оръжие, да го направят. "Руската страна гарантира техния живот и достойно отношение в съответствие със съответните международни правни актове. На всички пострадали ще бъде оказана квалифицирана медицинска помощ", каза Путин, цитиран от Униан.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ве
    Великденски таралеж
    1 -2
    18:38, 21 апр 2022
    Шойгу му сложиха два байпаса и няколко банки витамини и стимуланти за да се изправи да докладва написания му текст.
Последни новини