От х:

Днес в x:

Джонсън: Преговорите с Путин са като с "крокодил, който те е захапал за крака"

Британският премиер Борис Джонсън каза, че всякакви мирни преговори за Украйна вероятно са обречени на провал.

По думите на Джонсън преговорите с руския президент Владимир Путин са като с "крокодил, който те е захапал за крака", съобщи Reuters.

"Много е трудно да се види как украинците могат да преговарят с Путин сега, като се има предвид очевидната му липса на добросъвестност. Неговата стратегия, която е очевидна, е да се опита да погълне и превземе възможно най-голяма част от Украйна и евентуално да преговаря от позиция на силата", каза Джонсън пред репортери.

Британският премиер подчерта, че е жизненоважно Западът да продължи да въоръжава Украйна.

Той добави, че световните лидери, включително американският президент Джо Байдън, са потвърдили тази седмица, че ще продължат да доставят на Украйна оръжия, включително артилерия, тъй като Русия засили атаките си в Източна Украйна.

Според Джонсън Путин е дал сигнал, че иска да завземе колкото може повече украинска територия и може да започне нова офанзива срещу столицата Киев.

"Как можеш да преговаряш с крокодил, докато той държи крака ти в челюстите си? Това е трудността, пред която са изправени украинците. Просто трябва да продължим да следваме стратегията, да продължим да им доставяме оръжие", каза британският премиер.

Съдбата на преговорите

По време на съвместен брифинг с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел президентът Владимир Зеленски каза, че Русия не е готова за мирно уреждане. "Те (руснаците – бел. ред.) не са готови за мирно уреждане... Това е същото както излизаха постоянно с медийни сигнали, докато не започнаха пълномащабна инвазия", каза президентът.

Днес официалната делегация на Украйна разговаря с руската за провеждане на среща на ниво лидери на Русия и Украйна. Но според Зеленски, с всеки ден желанието и вярата, че ще има резултат от преговорите с Руската федерация за прекратяване на огъня, намаляват. Това каза той в интервю за френския новинарски канал BFM TV.

Представители на Украйна и Русия не са разговаряли лице в лице от 29 март, а атмосферата около двустранните преговори се влоши със свидетелствата за зверствата в Буча. Според Чавушоглу, обаче, преговарящите имат ежедневни контакти по видеовръзка.

"След разговорите в Истанбул имахме големи надежди, но когато се появиха снимки на клането (в Буча – бел. ред.), те се отдалечиха от Истанбулското споразумение, но двете страни все още водят преговори“, каза Чавушоглу в интервю пред CNN-Turk.

Според него, че президентите на Украйна и Руската федерация Владимир Зеленски и Владимир Путин могат да се срещнат по всяко време. "Ако се състои срещата между Путин и Зеленски, тя може да е в Истанбул или Анталия", каза Чавушоглу.

Той уточни, че от външните министри на Руската федерация и Украйна Сергей Лавров и Дмитрий Кулеба турската страна получава информация за този преговорен процес и текущата ситуация на място.

Агресивната война на Русия срещу Украйна може да бъде завършена чрез преки преговори между главите на двете държави, като позициите на украинската страна в тези преговори трябва да бъдат силни, обмислени и юридически проверени. Това каза съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк.

"Върху това днес работи екипът от адвокати, консултанти и преговорният екип от украинска страна. Съответно се надяваме, че позицията на президента Владимир Зеленски ще бъде изключително силна в тези преговори", каза той.

Подоляк изрази убедеността си, че по време на преговорите ръководителят на украинската държава ще може да отстоява ключови, фундаментални за Украйна неща.

В същото време, според съветника на ръководителя на кабинета на президента, трябва да се изчака развитието на ситуацията в източната част на Украйна, за да се прецени колко сериозен ще бъде "настъпателният плам" от руска страна.

"Те имат достатъчно ресурси, достатъчно ракети, те, за съжаление, продължават да бомбардират нашите градове. Все още имат жива сила и техника, които нямат нищо против да унищожат на нашите ниви. Затова нека изчакаме малко и тогава ще можем да преценим позициите на страните, преди всичко на президента на Украйна, на бъдещи двустранни срещи“, каза Подоляк.

Според него в следващата седмица и половина ще стане ясно как ще се развият събитията.

"Въоръжените сили на Украйна нямат друг начин, освен да спечелят тактически победи днес в източната част на страната. Принципно важно е да останем свободни, а не да живеем в лагер", подчерта Подоляк и добави, че за съжаление украинските военни плащат висока цена за това - те дават живота си.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    О,
    О, не!
    6 0
    11:28, 22 апр 2022
    Прадядовците на Рошкол ошенкаха цялото земно кълбо, колонизираха на път и под път, милиони невинни човешки животи отнеха, сега Борис , с ударение на първата гласна, ще оправя света и той...
    • Кр
      Крум
      3 -1
      08:15, 24 апр 2022
      Гнусния рошав КО фашист и лъжец дава оценки!
  • 2
    Ер
    Ерджан
    3 -1
    20:20, 23 апр 2022
    Въри си оправи прическата
  • 3
    Рр
    рр
    3 0
    20:26, 24 апр 2022
    Прасето се разтревожило.Скоро англичаните ще го наритат защото е позор за страната си.
  • 4
    Да
    Дано
    3 0
    13:14, 25 апр 2022
    Джонсъне Англия е колонизатор , избивайки под робство стотици хиляди негри.
    Англия е главния доставчик на оръжие и помощ по времето на поробването и изтребването на българското население от турската власт.
    Англия е окупатор и в днешната история .
    Изчадия долни искате да владеете целия свят , дано Господ ви създаде възмездие .
    Амин !
Последни новини