От х:

Днес в x:

Украйна не е получавала военни самолети, уточни Пентагонът

Украинските въоръжени сили са увеличили броя на военните си самолети, след като са получили резервни части и са успели да ремонтират повредени машини, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорителя на Пентагона Джон Кърби.

Той каза това, уточнявайки свое изявление от вчера, когато каза, че Украйна е получила военни самолети.

Украйна опроверга очакванията на съюзниците си и военни експерти, като успя не само да запази боеспособността на своите военновъздушни сили близо два месеца след началото на руската инвазия, но и да ремонтира самолети, и очевидно е увеличила инвентара си, отбелязва Ройтерс.

Вчера говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че Украйна е получила допълнителни самолети, както и резервни части, но днес уточни, че засега на Украйна не са били предоставяни самолети.

Киев неколкократно поиска да му бъдат предоставени военни самолети, за да отблъсне нахлулите руски сили. "Украинците са получили - с координацията и посредничеството на САЩ - достатъчно резервни части и допълнително оборудване, така че те сега имат повече самолети, отколкото имаха преди две-три седмици", заяви Кърби.

Съединените щати обявиха и планове да прехвърлят в Украйна хеликоптери руско производство, които са били предвидени за Афганистан, отбелязва Ройтерс.

Високопоставен представител на въоръжените сили на САЩ междувременно съобщи днес, че страната е започнала също така да тренира украински военни да използват гаубици. Обучението се провежда извън Украйна и ще отнеме около седмица, уточни той.

"Става въпрос за относително малък брой украинци - малко над 50 души", каза източникът, пожелал анонимност.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън обяви допълнителна военна помощ за Украйна на стойност 800 милиона долара, която включва тежка артилерия, на фона на очакванията за засилване на руските атаки в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини