От х:

Днес в x:

Петков от Марица-изток: Няма разцепление в коалицията, но стабилността не е на всяка цена

Няма разцепление в управляващата коалиция, но ние сме обещали да работим на базата на принципи и стабилността не е на всяка цена. Това заяви министър-председателят Кирил Петков, който е на посещение в комплекса „Мини Марица-изток“ в Раднево.

"Мантрата "стабилност на всяка цена" не е, при нас е "стабилност на база на принципите, зад които стоим"., уточни Петков.

Министър-председателят призова партиите, които вчера гласуваха против предложението на "Продължаваме промяната" за парите за ремонти на пътища да премислят и да гласуват по различен начин, когато законопроекта бъде внесен повторно. Предложението на управляващите предвижда изплащане на половината от сумата за ремонти - около 650 млн. лв. веднага, а останалата част - след проверка и контрол на разходите.

"Така хем пътищата ще могат да се ремонтират, хем ще сме сигурни, че има контрол на средствата за това.", каза Петков.

Министър-председателят очаква парламентът да не одобри кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ. Това би позволило на коалицията да обсъди спокойно други кандидати и да излезе с единна номинация, коментира Петков.

"Не бързаме за никъде, но една от партиите реши, че на всяка цена изборът трябва да се случи. Очакването ми е кандидатурата да не бъде подкрепена. Така всички ще можем да седнем спокойно и да обсъдим други номинации. Предложихме оттук нататък, когато трябва да номинираме кандидат за определен пост, ако три от четирите партии в коалицията не одобряват нечия кандидатура, тя да се оттегли. Надявам се, че сме си взели поука." - каза премиерът.

Относно евакуацията на българските моряци от кораба "Царевна" министър-председателят изтъкна, че очаква те да пристигнат у нас в понеделник.

"Аз лично съм говорил не знам колко пъти с капитана на "Царевна". Три пъти сме били в готовност да ги изкараме от кораба, паралелно говорехме и с украинската, и с руската страна, защото не знаехме кой ще завземе пристанището. Като се успокои боя, един от моряците отишъл в руската част. Те дадоха прозорец от час и половина и ги поеха. Хората са в безопасност, центърът към МВнР е в постоянна връзка." - каза министър-председателят.

Той определи твърденията за оставка на министъра на външните работи Теодора Генчовска като фалшива новина.

Премиерът се среща с миньори, с представители на синдикални организации и се запозна на място с производствения процес.

Пред работещите в комплекса министър-председателят подчерта важността на Маришкия басейн за енергийната система на България. Петков акцентира върху ключовата роля на запазването на въглищните мощности в следващите години и възможностите, които Планът за възстановяване и устойчивост предвижда за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. В контекста на начертания от Плана хоризонт за действие в момента се разработват социалните и икономически мерки за подкрепа на регионите във връзка със справедливия преход в сектор енергетика.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини