От х:

Днес в x:

Димитровградчани НЕ подкрепиха протеста за цената на водата - обрат в позицията им

    Днес за 13:00 часа бе обявен протест срещу двойното увеличение на цента на водата в Димитровград. На протеста се появиха малко хора, като част от тях бяха от Софииската организация на Националната конфедерация на труда, но на практика димитровградчаните се брояха на пръсти. Трябва да се има в предвид, че протестът бе организиран в средата на работния четвъртък, което предполага, че голяма част от жителите на града са били на работните си места. Уведомлението за протеста бе подадено преди седмица, за подкрепа на протеста бяха синдикалните организации към „Неохим“ – СС „Аха“, КНСБ - Неохим, „Подкрепа“ – Неохим, „Защита“ – Неохим и НКТ.

    Как се стигна до двойното увеличение на водата може да проследите:

    Новини по горещата тема: Цената на водата в Димитровград

    Началото на протеста започна с нападки към събралите се журналисти, които бяха на място, за да отразят гражданската позиция на протестиращите. Протестиращите искаха да им бъде обяснено, защо се стигна до 100-процентното увеличение на цента на водата от 1,86лв. на 3,52лв., което влиза в сила от утре, 1-ви април. Те търсиха обяснение от общинските съветници, защото след тяхното гласуване с мнозинство бе приета продажбата на местното ВиК на ВиК - Хасково, но общински съветници не бяха дошли на организирания протест. Протестиращите заявиха, че двойното увеличение на цента на кубик вода ще удари най-сериозно уязвимите финансово групи, като пенсионерите. По време на покачваща се инфлация, когато всичко става по-скъпо, да се вдига и цената на водата ще я направи лукс за пенсионерите, заяви един от протестиращите. Възрастни пенсионери, които бяха дошли на протеста заявиха, че в момента плащат по 20 лева за вода, а с това повишение цената ще се вдигне на 40лв. месечно и ще стане сериозен разход за домакинството. Като цяло протестиращите поддържаха тезата, че не могат да приемат това увеличение и че няма как това да се отмени.

    При протестиращите дойде кметът на Димитровград Иво Димов, който заяви, че подкрепя протеста и че той се е борил с години, за да може това да не се случи така шоково за димитровграчани. Причината, за да стигнем до тази ситуация с двойно увеличение на цената на водата, е правителствената политика за консолидация във ВиК сектора, а тя е продиктувана от евро директиви, които трябва да изпълни страната ни, за да може да се възползва от евро средства, които да бъдат инвестирани в сектора в България. След като консолидацията в областта вече е факт, цената в цялата област се приравнява към най-високата такава, която е на ВиК - Хасково. Тази цена плащат и всички останали жители на област Хасково, а Димитровград е последното населено място, в което това се е променило. "Ако общинския съвет не беше предприел тази стъпка, нямаше да има европейски средства за цялата област, нямаше да има възможност за актуализация на цената на водата и ВиК дружеството щеше да фалира. Варианта за спирането на електричеството от енергоснабдителното дружество беше напълно реален, а тогава община Димитровград щеше да остане без вода" това бяха част от думите на кмета Иво Димов пред протестиращите.

    След първи продължителен разговор между протестиращи и кмета Димов, той излезе за втори път да разговаря с тях, след втория разговор протестиращите се успокоиха и вникнаха в ситуацията, която е провокирала повишението на цената. Самите те разбраха, че протестът трябва да е в София, за да бъде променена националната политика и за да няма такива шокови повишения на цената, трябва да се промени законодателството и да се позволи в една ВиК Асоциация различните тритории да могат да имат различна цена на водата спрямо себестойността на услугата.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (19)

    • 1
      Dd
      dd
      10 -6
      19:50, 31 мар 2022
      В Димитровград живеят само богати хора,доволни от ГЕРБ и Кирил! Те могат и 20лв. да плащат.Браво, нека задъжим мизерията,като стоим по диваните!
      • Гл
        глупак
        4 0
        15:05, 2 апр 2022
        Да не беше организиран протеста в работно време. Който го организира работи за кмета, теца, и другите престъпници. Като си на работа какъв протест. Смешка. Отбиване на номера.
      • То
        ТОЧНО ТАКА
        3 0
        13:24, 4 апр 2022
        Кой умник организира протеста в работно време. Поне да беше в 17ч. Кой смее да излезе от работа ,хората си пазят хляба. Аз подкрепям протеста,защото сега ще плащаме водата на хасковлии. Да го е страх човек да се къпе всеки ден ,заради такива простотии.
    • 2
      Ос
      Основният
      15 -5
      19:51, 31 мар 2022
      Основният борец против фашизма. Този кмет е основният виновник за фалирането на дружеството. Заедно с крадците и мошениците п. ангелов, гочев, карадимов и сегашния управител гочев.
    • 3
      ?
      ?
      11 -4
      21:05, 31 мар 2022
      Като спрат тока и няма вода,по-добре ли ще е?Друг е въпроса,че от ВиК се краде и няма желание да се спрат кражбите.Плаща се за какво и не,в администрацията са назначили едни кукли,дето нищо не вършат... Но при тази цена на тока,няма как да не се вдигне и цента на водата,ама чак 3.52 е много.
    • 4
      Няма ли да протестираш?
    • 5
      Не
      Не плащайте
      8 -5
      07:48, 1 апр 2022
      Не плащайте водата и работата ще се реши. С години фалираха и крадяха дружеството, предадоха го с подписите и решението на ОС, сега хората виновни, че не отишли на протест. Да отидат или не, всичко е решено и предадено от местната власт и този кмет да не се прави за поборник. Да не се прави на умряла лисица. С действията си години наред предаде димитровградчани.
      • Вя
        Вярно
        4 -3
        11:14, 1 апр 2022
        Мене така една от тея нагли кранти ( инкасаторките) се пробва да ме сплаши но набързо влезе в на кучето отзад, и реши да разнася слухове че ако аз не съм си бил платял водата щели да я спрът на целия вход, след като се консултирах с хора от вик се установи че такива комунистически похвати тип извиване на ръцете и обръщане на комшиите ти против тебе не са желателни от страна на дружеството ако не искат да бъдат съдени. Така че не си плащайте водата няма какво да стане, а такива устати инкасаторки ги черпете по една мазна храчка в лицето и им пожелайте лек ден !
      • Ма
        масово
        3 -3
        15:06, 2 апр 2022
        Масовото неплащане като протест!
    • 6
      Жо
      жоро
      5 -7
      16:22, 1 апр 2022
      Не е приятно да плащаш повече. Това го разбирам. Но всички стоки и услуги се повишават като цена. Това се нарича инфлация, тя е нормална и желана за развитието на икономиката в света. Добрата инфлация е 2-3%. Нашата вода в Димитровград не е повишавана от 1998. Ами задайте си въпроса. След като никой не е повишил водата повече от 20 години, а сега трябва до догоним реалните цени Хасковска област - не е ли нормално цената да се оеднакви, и ние да изглеждаме като част от нормалната социо-икономическа среда на нова България? Или искате да бъдем като при бай Тошо, примитивизъм, ограничения и простотия. България постепенно се превръща в модерна държава и това не е лесно за хората. Но това е пътя, друг няма. А това, че протестирали 14 човека в един 40-50 хиляден град е нормално. В света няма такова понятие като "глобален консенсус", все някой ще е недоволен.
      • С
        С
        6 0
        00:08, 4 апр 2022
        С тоя начин на мислене затова сме на това дередже от такива хора сравняваш другите страни с България
    • 7
      До
      До жорко
      7 -1
      00:06, 2 апр 2022
      Жоре не расъждавай така вдигнаха ток,вода,хранителни продукти,олио,таксита,билети за автобус и т.н.т.,а питам заплатите кога ще вдигнат щом казваш че в други страни било така да ама в другите страни получават заплати дето ние ще си мечтаем само задай си въпрос ЗАЩО???
      • Жо
        жорко
        2 -5
        08:41, 2 апр 2022
        До "До": Увеличаването на заплатите при капитализма е предмет на нов договор между капиталиста и работника. Заплатата е мярка на производителността на труда, и зависи от принадена стойност. Заплатите ги увеличаваше бай Тошо, със заповед. Тука не виждам кой може да увеличи заплатите в Химкомбината, освен собствениците (борда на директорите). Странни хора - искал по-голяма заплата. Ами увеличи си я.
    • 8
      .
      .
      6 -1
      12:50, 2 апр 2022
      Е ми хората искаха промяна без да знаят каква в действителност е тя. И резултатите са на лице. Промяната Продължава И Така Нататък.
      • Къ
        къ
        4 -2
        15:12, 2 апр 2022
        Втъкнаха ни промяната! Много се говореше че ще спрат корупцията на герб. А те вкараха манипулативното машинно гласуване. Дойдоха на власт финансирани от едно НПО, което финансира и медии. И започнаха да вземат външнополитическирешения които са в ущърб на държавата България. А вътре в държавата - хаос. Просто некадърни да управляват държава. Нито помощи нито компенсации. Изчезнаха и много пари.
      • Ох
        охо
        3 -2
        15:14, 2 апр 2022
        Долу Промяната! Повече никога Демократична България и техните лъжи!
    • 9
      Fe
      fen
      3 0
      19:28, 2 апр 2022
      Peшението,взето.Има лаф,за е.ано дупе.лек няма.
    • 10
      Ив
      Иван
      2 0
      01:35, 10 апр 2022
      Ей заради такива хора като Жорката България никога няма да се оправи тръгнал наш бай Ганьо да сравнява чуждите страни с България тъпня голяма ????
      • Жората е живял 37 години в чужбина: СССР, Швеция и САЩ. Жорката е видял как работи света. Не се излагайте, 10-15 човека от 40 000-ен град. Водата трябва да има пазарна цена - няма кой да я финансира. Искате по-високи пенсии, дават ги, а водата да си остане цена от 1998. Браво бе! Супер! Ами пенсиите в Хасково да не са два пъти по-високи от тези в Димитровград?
    Последни новини